Dva u jedan
Pre dve godine, Poznanj u Poljskoj je dobio neobičnu kafeteriju – onu vrstu mobilne kafeterije koju vuče specijalno konstruisan bicikl i kakva se do tada, recimo, mogla videti na ulicama gradova u Sjedinjenim Državama ili Velikoj Britaniji. Međutim, kafeterije pod imenom BikeCafé počele su da „kruže“ i Poljskom. Danas ih ima 10, a opslužuju ljubitelje kafe u tri grada – Poznanju, Varšavi i Gdinji. Zahvaljujući svojim „mobilnim karakteristikama“, kafeterije se lako premeštaju s mesta na mesto, sve u zavisnosti od „centara zbivanja“ ili „žila kucavica“ grada.
U BikeCafé-u se pre svega može popiti odličan espreso, a vlasnici ovog koncepta kažu da im je posebno važno i to što koriste kafu uzgajanu na organskim plantažama i što mogu da garantuju da je čitav koncept – ekološki. Da bi bili sigurni da BikeCafé ničim ne zagađuje okolinu, koriste se i čaše od biorazgradivog materijala. Još jedna povoljnost BikeCafé-a, koja s druge strane izlazi u susret kupcu, jeste i činjenica da biciklisti uvek mogu da računaju na značajan popust. Inače, klasični espreso košta 1,2 evra (5 zlota), kapućino 1,7 evra (7 zlota), latte 2 evra (8 zlota), a ledena kafa 2,6 evra (11 zlota).
Nakon što su testirali koncept i uverili se da kafeterije dobro rade i donose profit, vlasnici koncepta su ove godine počeli da razmišljaju i o širenju posla kroz franšizing. – Pošli smo od toga da želimo da pronađemo primaoce master franšize koji bi dobili teritorijalnu ekskluzivnost, to jest, pravo da razvijaju koncept na nivou jednog grada. Teritorija grada bi zatim mogla da bude podeljena na zone koje bi držali pojedinačni primaoci franšize. U manjim gradovima, razmišljali smo da svojim partnerima, pak, ponudimo model po kome bi ovo mogao da bude dodatni, odnosno, sezonski posao. Na primer, za vreme lokalnih sajmova, vašara ili koncerata pod otvorenim nebom – objašnjava Michał Łojewski, jedan od vlasnika BikeCafé-a, zadužen za franšizni razvoj koncepta.
Iako ukupna investicija za pokretanje posla iznosi nešto više od 13.000 evra (55.000 zlota), primaoci franšize mogu da počnu sa radom čak i ako imaju samo 3.700 evra (15.000 zlota). Vlasnici BikeCafé-a su, naime, u saradnji sa bankom Credit Agricole, omogućili primaocima franšize da opremu kupe na lizing. Rok otplate je četiri godine, s tim što za prvu ratu treba izdvojiti 10 posto od vrednosti bicikla, što je oko 1.000 evra. Pored toga, primaoci franšize treba da plaćaju mesečnu naknadu za osiguranje i obezbeđenje (80 evra), kao i naknadu za „pit-stop“, to jest, parking mesto na kojem bi kafeterija ostajala preko noći. Za sada, BikeCafé ima dve franšizne kafeterije, a pet ih je u pripremnoj fazi.
Jedan od primalaca master franšize je i bračni par Kovalik iz Gdinje. S letnjom sezonom, gradovi na Baltiku, naročito gradovi poznati pod zajedničkim imenom Trojmjasto (Gdinja, Sopot i Gdanjsk) – postaju idealna mesta za BikeCafé. Gradske vlasti su ove sezone BikeCafé-u dale dozvolu za dve lokacije, stoga, Maržena i Januš Kovalik nameravaju da „pokriju“ i druga dva grada Trojmjasta, Sopot i Gdanjsk.
Pre nego što su ušli u posao sa mobilnim kafeterijama, bračni par je, istina, radio u jednoj velikoj korporaciji iz oblasti gastronomije, međutim, kako kažu, nisu imali nikakvog iskustva u poslovima vezanim za posluživanje pića ili hrane. – Naš entuzijazam i obuka koju smo prošli bili su više nego dovoljni – kažu. Pored toga što mogu da služe kvalitetnu kafu, sviđa im se i što kafeterija, zapravo, može da ponudi još desetak proizvoda –tople čokolade, ali i osvežavajuća bezalkoholna pića i ledene kafe, koje su, pak, ključne za prodaju tokom leta. – Nama se koncept BikeCafé-a dopao na prvi pogled. Zapravo, čim smo ga uočili u Poznanju, gde je i bila stacionirana prva kafeterija. Danas, mi imamo pet radnika, međutim, i suprug i ja, kad god imamo viška vremena, radimo u našim bicikl-kafeterijama – kaže Maržena Kovalik.
Izvor: Franchising.pl
POGLEDAJTE ČLANKE
Američki lanac picerija Pizza Hut stiže u Hrvatsku, a u planu je otvaranje tri restorana u Zagrebu i Splitu.
Počelo je s proizvodnjom kraft piva. Danas je Točionica zaokružen ugostiteljski koncept. Osim što je poznata po pivu, burgerima i kafama, sada se pozicionira i kao sistem koji nudi franšizu.
Zagrebački fast-casual lanac Koykan World Food namerava da ubrza franšizni razvoj te kreće u kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon što se povukao iz profesionalnog sporta, jedan od najuspešnijih slovačkih tenisera Kamil Čapkovič postao je primalac franšize McDonald‘s-a. Šta ga je privuklo ovom brendu?
Još jedan američki lanac brze hrane ulazi u igru na evropsko tržište. Šta nudi Slim Chickens i za koja tržišta su zainteresovani?
NAJČITANIJE
Franšiza je oblik saradnje između nezavisnih preduzetnika. Davalac franšize nudi svoj "know-how" i brend, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primalaca franšize, koji tom naknadom stiču pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.
U Srbiju je stigla nova, inovativna franšiza – Vendobox prodavnice koje su otvorene 24 sata i u kojima se različiti proizvodi kupuju na vending mašinama.
Među glavne odredbe koje regulišu Ugovor o franšizingu treba uvrstiti i odredbe Zakona o obligacionim odnosima
Finansijski model franšiznog koncepta treba da jezikom brojeva opiše sve investicije, prihode, rashode i dobit za davaoca i primaoca franšize. Kako ga načiniti i kakvu korist donosi stranama u franšiznom odnosu?
Autentični grčki koncept Kralj Coffee – Donuts & Snacks posluje više od godinu dana u Srbiji, a odnedavno nudi i franšizu.
POPULARNO NA FORUMU
Mikro franšiza na rate
Kako stupiti u kontakt za FRANŠIZU, zainteresovana,
Belgijska poslastica u Beogradu
koji su uslovi za dibijanje fransize
Franšiza s ukusom cimeta
dobar dan. Da li neko zna kako nabaviti fransizu Cinabona za Srbiju?
„Ukusne krofne“ u Sarajevu
Interesuje me fransiza za Tasty Donuts&Coffee u Srbiji i koji su uslovi. Hvala
Mikro franšiza na rate
Da li ga ima u Srbiji..???
Otvoreni za nova tržišta
Ovo je super
U Burger Kingu kraljuje franšiza
Extra clanak
Belgijska poslastica u Beogradu
Belgijski vafli su nesto u cemu uzivam kad god putujem i ne samo u Belgiju :). tako mi je drago da su od skoro i u Beogradu. Bicu redovan gost ovih barova i favorit su mi sa...