Po proverenoj recepturi
Sama činjenica da će broj potrošača u Kini sa sadašnjih 300 miliona do 2020. porasti na 600 miliona, stavilo je najmnogoljudnije tržište u fokus razvojnih strategija velikih američkih fast-food lanaca. Tako je, naime, i kompanija YUM! Brands, vlasnik brendova KFC, Pizza Hut i Taco Bell, potvdila nedavno da će razvoj Pizza Hut-a u Kini potpomognuti i uvođenjem novog poslovnog modela – franšize.
Kako se navodi u zvaničnom saopštenju, primaoci Pizza Hut franšize u Kini neće morati da otvaraju nove objekte, već će im biti ponuđeni postojeći restorani, koji su do sada bili u vlasništvu matične kompanije. Na taj način, primaoci franšize ne bi počinjali posao „od nule“, što znači da bi mogli da izbegnu i probleme vezane za izbor lokacije, opremanje restorana ili odabira i obuke radnika. Restoran koji već ima razrađeno poslovanje i bazu klijenata svakako ima veće šanse za uspeh i to je jedna od ključnih prednosti ponuđenog franšiznog paketa, kažu u kompaniji.
Iako na ovaj način Pizza Hut neće povećati broj restorana u Kini, prilika koja se daje lokalnim preduzetnicima, primaocima franšize, dugoročno će dovesti do jačanja brenda, franšiznog modela poslovanja, a posledično, i do otvaranja novih franšiznih jedinica.
Ugovor se potpisuje na deset godina, a primaoci franšize, u ovoj fazi, neće moći da insistiraju na određenom restoranu, lokaciji ili gradu – biće, zapravo, obrnuto – kompanija će izdvojiti tek nekoliko restorana i ponuditi ih odabranim primaocima franšize.
Pizza Hut je, inače, bio prvi lanac restorana neformalnog obedovanja koji je sa Zapada stigao u Kinu. Prvi restorani su otvoreni 1990. godine. U svojoj kategoriji, Pizza Hut je danas brend broj jedan u Kini, sa više od 1.200 picerija u više od 300 gradova širom ove zemlje. Jedan od najvažnijih faktora uspeha, pak, leži u spremnosti američke kompanije da svoj tradicionalni „zapadnjački“ meni prilagodi ukusima i potrebama lokalnog tržišta.
POGLEDAJTE ČLANKE
Američki lanac picerija Pizza Hut stiže u Hrvatsku, a u planu je otvaranje tri restorana u Zagrebu i Splitu.
Počelo je s proizvodnjom kraft piva. Danas je Točionica zaokružen ugostiteljski koncept. Osim što je poznata po pivu, burgerima i kafama, sada se pozicionira i kao sistem koji nudi franšizu.
Zagrebački fast-casual lanac Koykan World Food namerava da ubrza franšizni razvoj te kreće u kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon što se povukao iz profesionalnog sporta, jedan od najuspešnijih slovačkih tenisera Kamil Čapkovič postao je primalac franšize McDonald‘s-a. Šta ga je privuklo ovom brendu?
Još jedan američki lanac brze hrane ulazi u igru na evropsko tržište. Šta nudi Slim Chickens i za koja tržišta su zainteresovani?
NAJČITANIJE
Franšiza je oblik saradnje između nezavisnih preduzetnika. Davalac franšize nudi svoj "know-how" i brend, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primalaca franšize, koji tom naknadom stiču pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.
U Srbiju je stigla nova, inovativna franšiza – Vendobox prodavnice koje su otvorene 24 sata i u kojima se različiti proizvodi kupuju na vending mašinama.
McDonald’s slavi četvrt veka poslovanja u Srbiji. O planovima, saradnji sa lokalnim dobavljačima i navikama potrošača razgovaramo sa Tomašem Rogačem.
Da li postoji jasna granica između distribucije i franšize? Ako postoji, po čemu se one razlikuju?
Hrvatska kompanija Eko okusi predstavila je franšizni koncept proizvodnje i prodaje poslastice Kolutti. Uskoro se očekuje i otvaranje prvih franšiza.
POPULARNO NA FORUMU
Mikro franšiza na rate
Kako stupiti u kontakt za FRANŠIZU, zainteresovana,
Belgijska poslastica u Beogradu
koji su uslovi za dibijanje fransize
Franšiza s ukusom cimeta
dobar dan. Da li neko zna kako nabaviti fransizu Cinabona za Srbiju?
„Ukusne krofne“ u Sarajevu
Interesuje me fransiza za Tasty Donuts&Coffee u Srbiji i koji su uslovi. Hvala
Mikro franšiza na rate
Da li ga ima u Srbiji..???
Otvoreni za nova tržišta
Ovo je super
U Burger Kingu kraljuje franšiza
Extra clanak
Belgijska poslastica u Beogradu
Belgijski vafli su nesto u cemu uzivam kad god putujem i ne samo u Belgiju :). tako mi je drago da su od skoro i u Beogradu. Bicu redovan gost ovih barova i favorit su mi sa...