Život posvećen fetućinama

Još uvek nije poznato kako je i zašto 7. februar postao američki nacionalni praznik, dan posvećen Alfredovim fetućinama. Pouzdano se, međutim, zna da je ova vrsta paste s “duplom merom maslaca i parmezanom” nastala 26. februara 1908. godine u Rimu – sudeći upravo po životnoj priči nadaleko poznatog ugostitelja i tvorca slavnih fetućina – Alfreda Di Lelia. Tog dana, krajem februara, Alfredo je dobio sina, ali i ideju za ovo jednostavno, okrepljujuće jelo.
Priča kaže da je Alfredova supruga bila toliko iscrpljena posle porođaja da nije mogla da jede, a Alfredo, kao vrsni kuvar koji je vodio i porodični restoran, rešio je da joj brzo vrati apetit i snagu. – Odlučio je da napravi nešto tradicionalno, jednostavno, ali jako i hranljivo – priča nam Ines Di Lelio, Alfredova unuka. – Umesio je testo za fetućine, skuvao pastu, a zatim dodao puno maslaca i parmezana. Moja baka je bila oduševljena! Odmah je predložila da fetućine stavi na jelovnik restorana – kaže Ines Di Lelio koja danas, posle svoga dede, oca i brata, vodi isti porodični restoran u Rimu – „Il Vero Alfredo“.
Fettuccine all’Alfredo su ubrzo postale zaštitni znak ovog restorana, a recept je, napominje Ines, još davno „prešao granice Italije“. Prvi „internacionalni“ glas o ljubaznom domaćinu i fetućinama proneo je poznati bračni i glumački par – Daglas Ferbanks i Meri Pikford koji su 1927. boravili u Rimu. – Za Ameriku su poneli recept i Alfredove fetućine počeli da spremaju svojim prijateljima. Posle toga, mnoge slavne ličnosti – političari, glumci, pevači – kad su dolazili u Rim, obavezno su dolazili i u restoran da probaju fetućine u ”izvornom” ambijentu. I još uvek je tako – potvrđuje Ines i dodaje da to donekle objašnjava zašto postoji „dan koji je posvećen fetućinama u Americi“.
– Uostalom, prvu franšizu smo dali za restoran u Njujorku, još 1975. godine – podseća ona.
Osim u Americi, "Il Vero Alfredo" franšizne restorane ima i u Meksiku, Brazilu, Dubaiju, a od oktobra 2014. i u Čileu. Primaoce franšize bi, kako kaže, voleli da pronađu i na ovim prostorima. – Za nas je važno da osoba koja želi da bude deo "Il Vero Alfredo" porodice, bude neko ko već ima iskustva – neko ko je već radio u ugostiteljstvu i zna kako se vodi restoran. Mi ćemo svakako obučiti i menadžment i kuvare, a posle ćemo ih redovno pratiti i biti tu za svaku vrstu pomoći – kaže Ines Di Lelio.
Restoran „Il Vero Alfredo“ u Rimu i ove će godine, kao i prošle, obeležiti 7. februar – i pored toga što se Alfredo’s Fettuccine Day isključivo slavi u Americi. – Moj deda nije ni mogao da sanja da će njegov specijalitet dobiti poseban dan u godini! Nas svakako raduje što ovaj praznik postoji – kaže Ines Di Lelio, ne bez ponosa.
__________
Za više informacija o franšizi restorana Il Vero Alfredo pogledajte u našem Katalogu franšiza.
POGLEDAJTE ČLANKE

Kako se od pilećih krilaca može napraviti dobar i profitabilan ugostiteljski biznis, a samim tim i perspektivna franšiza, objašnjava Zoran Videnović, vlasnik koncepta „Krilca i Pivce“ iz Niša
Američki lanac picerija Pizza Hut stiže u Hrvatsku, a u planu je otvaranje tri restorana u Zagrebu i Splitu.
Počelo je s proizvodnjom kraft piva. Danas je Točionica zaokružen ugostiteljski koncept. Osim što je poznata po pivu, burgerima i kafama, sada se pozicionira i kao sistem koji nudi franšizu.
Zagrebački fast-casual lanac Koykan World Food namerava da ubrza franšizni razvoj te kreće u kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon što se povukao iz profesionalnog sporta, jedan od najuspešnijih slovačkih tenisera Kamil Čapkovič postao je primalac franšize McDonald‘s-a. Šta ga je privuklo ovom brendu?
NAJČITANIJE

„Malac Genijalac“ je brend poznat širom regiona. Na tržištu Severne Makedonije postoji još potencijala za širenje franšizne mreže.
Franšiza je oblik saradnje između nezavisnih preduzetnika. Davalac franšize nudi svoj "know-how" i brend, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primalaca franšize, koji tom naknadom stiču pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.
U Srbiju je stigla nova, inovativna franšiza – Vendobox prodavnice koje su otvorene 24 sata i u kojima se različiti proizvodi kupuju na vending mašinama.
Bez licenciranja nema franšizinga. I pored toga što su vrlo slični, ova dva modela poslovne saradnje se u nekoliko detalja bitno razlikuju.
Posao se ne može pokrenuti bez ulaganja, a franšiza po tom pitanju nije izuzetak. Koje se to investicije tretiraju kao obavezne – kao ulaganja bez kojih se franšizna saradnja ne može zamisliti?
POPULARNO NA FORUMU
Mikro franšiza na rate
Kako stupiti u kontakt za FRANŠIZU, zainteresovana,
Belgijska poslastica u Beogradu
koji su uslovi za dibijanje fransize
Franšiza s ukusom cimeta
dobar dan. Da li neko zna kako nabaviti fransizu Cinabona za Srbiju?
„Ukusne krofne“ u Sarajevu
Interesuje me fransiza za Tasty Donuts&Coffee u Srbiji i koji su uslovi. Hvala
Mikro franšiza na rate
Da li ga ima u Srbiji..???
Otvoreni za nova tržišta
Ovo je super
U Burger Kingu kraljuje franšiza
Extra clanak
Belgijska poslastica u Beogradu
Belgijski vafli su nesto u cemu uzivam kad god putujem i ne samo u Belgiju :). tako mi je drago da su od skoro i u Beogradu. Bicu redovan gost ovih barova i favorit su mi sa...