Prvi restoran po franšizi restorana "Il Vero Alfredo" iz Rima otvoren je 1975. u Sjedinjenim Američkim Državama. Danas, pod ovim brendom rade i franšize u Meksiku, Brazilu i Dubaiju, a od oktobra 2014. i u Čileu.
Petak
06.02.2015.
Sedmi februar je u Americi poznat kao Dan "Alfredovih fetućina". Kako je specijalitet restorana "Il Vero Alfredo" iz Rima dospeo i stekao slavu tako daleko?
 

Još uvek nije poznato kako je i zašto 7. februar postao američki nacionalni praznik, dan posvećen Alfredovim fetućinama. Pouzdano se, međutim, zna da je ova vrsta paste s “duplom merom maslaca i parmezanom” nastala 26. februara 1908. godine u Rimu – sudeći upravo po životnoj priči nadaleko poznatog ugostitelja i tvorca slavnih fetućina – Alfreda Di Lelia. Tog dana, krajem februara, Alfredo je dobio sina, ali i ideju za ovo jednostavno, okrepljujuće jelo.

Priča kaže da je Alfredova supruga bila toliko iscrpljena posle porođaja da nije mogla da jede, a Alfredo, kao vrsni kuvar koji je vodio i porodični restoran, rešio je da joj brzo vrati apetit i snagu. – Odlučio je da napravi nešto tradicionalno, jednostavno, ali jako i hranljivo – priča nam Ines Di Lelio, Alfredova unuka. – Umesio je testo za fetućine, skuvao pastu, a zatim dodao puno maslaca i parmezana. Moja baka je bila oduševljena! Odmah je predložila da fetućine stavi na jelovnik restorana – kaže Ines Di Lelio koja danas, posle svoga dede, oca i brata, vodi isti porodični restoran u Rimu – „Il Vero Alfredo“.

Fettuccine all’Alfredo su ubrzo postale zaštitni znak ovog restorana, a recept je, napominje Ines, još davno „prešao granice Italije“. Prvi „internacionalni“ glas o ljubaznom domaćinu i fetućinama proneo je poznati bračni i glumački par – Daglas Ferbanks i Meri Pikford koji su 1927. boravili u Rimu. – Za Ameriku su poneli recept i Alfredove fetućine počeli da spremaju svojim prijateljima. Posle toga, mnoge slavne ličnosti – političari, glumci, pevači –  kad su dolazili u Rim, obavezno su dolazili i u restoran da probaju fetućine u ”izvornom” ambijentu. I još uvek je tako – potvrđuje Ines i dodaje da to donekle objašnjava zašto postoji „dan koji je posvećen fetućinama u Americi“. 

Uostalom, prvu franšizu smo dali za restoran u Njujorku, još 1975. godine – podseća ona.

Osim u Americi, "Il Vero Alfredo" franšizne restorane ima i u Meksiku, Brazilu, Dubaiju, a od oktobra 2014. i u Čileu. Primaoce franšize bi, kako kaže, voleli da pronađu i na ovim prostorima. – Za nas je važno da osoba koja želi da bude deo "Il Vero Alfredo" porodice, bude neko ko već ima iskustva – neko ko je već radio u ugostiteljstvu i zna kako se vodi restoran. Mi ćemo svakako obučiti i menadžment i kuvare, a posle ćemo ih redovno pratiti i biti tu za svaku vrstu pomoći – kaže Ines Di Lelio.

Restoran „Il Vero Alfredo“ u Rimu i ove će godine, kao i prošle, obeležiti 7. februar – i pored toga što se Alfredo’s Fettuccine Day isključivo slavi u Americi. – Moj deda nije ni mogao da sanja da će njegov specijalitet dobiti poseban dan u godini! Nas svakako raduje što ovaj praznik postoji – kaže Ines Di Lelio, ne bez ponosa. 

__________ 

Za više informacija o franšizi restorana Il Vero Alfredo pogledajte u našem Katalogu franšiza.


Nataša Bogojević
Novinar