Razvoj, ali ne po svaku cenu
Razvoj, ali ne po svaku cenu / „Nama nije cilj da nekome olako damo franšizu koju će primalac ubrzo zatvoriti, već želimo da pažljivo analiziramo i njegove mogućnosti, ali i potencijal lokalnog tržišta.“
Petak
18.01.2019.
Za pet godina poslovanja u Srbiji Proteini.si su otvorili 12 prodavnica, od čega je 11 otvorio primalac master franšize – kompanija D Sport System. Otkrili su nam zašto su oprezni kada je reč o davanju pojedinačnih franšiza.
 

Proteini.si su izvorno slovenačka franšiza, a reč je o trgovinama u kojima se prodaju dodaci ishrani za sportiste. Proizvodi su namenjeni svim uzrastima, i koriste ih profesionalni sportisti, ali i rekreativci. Glavna ciljna grupa su, ipak, mladi od 20 do 30 godina koji treniraju. U Srbiji, Proteini.si posluju skoro pet godina i za to vreme otvoreno je 12 prodavnica, najviše zahvaljujući primaocu master franšize za Srbiju, kompaniji D Sport System. 

Iako imaju mogućnost da dalje daju franšize, Monika Bojović, portparol kompanije, kaže da su čak 11 prodavnica otvorili sami, a da jednog primaoca pojedinačne franšize imaju u Sremskoj Mitrovici.

Postoji nekoliko razloga zašto je to tako. Zahtev davaoca franšize, kompanije ROLnet, jeste da se prodavnice otvaraju u tržnom centru ukoliko postoji u gradu gde se prodavnica otvara. To u startu poskupljuje investiciju, jer je zakup lokala u tržnom centru uglavnom skuplji nego van njega. Drugi razlog je što su početne investicije visoke i potrebno je naći kandidata sa dovoljno kapitala. Pored svega toga, nama nije cilj da nekome olako damo franšizu koju će primalac ubrzo zatvoriti, već želimo da pažljivo analiziramo i njegove mogućnosti, ali i potencijal lokalnog tržišta – objašnjava ona.

Beograd, u kojem imaju četiri prodavnice, za sada najbolje posluje, kaže naša sagovornica. – O tome kakva je kupovna moć u Srbiji govori i podatak da mi 50 odsto ukupne prodaje, uključujući prodaju u prodavnicama i onlajn, ostvarimo u Beogradu. Mladi ljudi, kojima su naši proizvodi uglavnom namenjeni, iseljavaju se iz manjih sredina te se otvara i pitanje strukture stanovništva u pojedinim mestima.  Zbog svega toga smo oprezni kada otvaramo radnje u manjim mestima, a za te potrošače nudimo mogućnost onlajn prodaje i dostave proizvoda besplatno za porudžbine koje su veće od 5.000 dinara – kaže Bojović.

Ipak, u Sremskoj Mitrovici oko dve godine profitabilno posluje prodavnica u vlasništvu lokalnog preduzetnika. – Sremska Mitrovica je pozitivan primer, ali se tu „poklopilo mnogo kockica“. Primalac franšize je sportista sa dosta kontakata, a to je važno na samom početku poslovanja. Njegova prodavnica čak i nije u tržnom centru jer u tom gradu i ne postoji tržni centar, ali mu to ne smeta u radu – objašnjava Monika Bojović i dodaje da oni jesu raspoloženi da daju pojedinačne franšize, ali ne po svaku cenu.

U ovoj godini je, za sada, u planu da se otvori još jedna prodavnica u Beogradu, koju će, takođe, otvoriti sami. – U zavisnosti od poslovanja maloprodaje razmatraćemo i druge mogućnosti – kaže ona.


Vesna Lapčić
saradnik