Bezalkoholni pab
Uprkos uvreženom mišljenju, neverici i podsmehu, Vogan Jejts i Oisin Dejvis su u maju ove godine u Dablinu otvorili pab, pomalo intrigantnog naziva – The Virgin Mary. Ako odbacimo neke od mogućih konotacija, u ovom slučaju je presudno da je Virgin Mary – bezalkoholna verzija čuvenog koktela Bloody Mary te da je ključna reč koja treba slikovito da opiše karakter paba „bezalkoholno“.
Ideja o pabu u kojem će se točiti samo bezalkoholna piva, vina i kokteli, nije, međutim, plod ektravagantnog razmišljanja, već pažljivog posmatranja. Svet se menja, navike potrošača s njim. Danas je „moderno živeti zdravo“, kažu vlasnici paba iz glavnog grada Irske. Već neko vreme, naime, primećivali su da se u jelovnicima sve češće pojavljuju i bezalkoholni kokteli. Statistika, pri tom, pokazuje da četvrtina odraslih Iraca ne pije alkohol i da je prilično zasićena ponudom slatkih, gaziranih pića koja se tradicionalno nude po pabovima. Jejts i Dejvis su, jednostavno, shvatili da postoji solidna tržišna niša za novi poslovni koncept.
Ponuda pića u ovom pabu samo na prvi pogled podseća na tradicionalnu ponudu. Svi kokteli, recimo, po načinu na koji su servirani i po osećaju koji proizvode u ustima, savršeno oponašaju ukus i aromu alkohola. Za to je zaslužna menadžerka paba Ana Volš, koju su dvojica vlasnika angažovala da se uhvati u koštac sa „nemogućim ograničenjem“ – i osmisli niz bezalkoholnih koktela koji će biti podjednako uzbudljivi, ukusni i privlačni kao njihovi alkoholni „parnjaci“.
Iako većina i sada smatra da je odluka dvojice preduzetnika iz zemlje Ginisa i viskija rizična i hrabra, dosadašnje reakcije potrošača dokazuju da potražnja postoji. Samo nekoliko minuta po otvaranju, pab je bio krcat, a popularnost ni mesec dana kasnije ne jenjava. Očito da ima dovoljno ljudi koji ne žele da konzumiraju alkohol, a koji bi da se, pri tom, ili uprkos tome, i lepo provedu kad izađu u grad. Vlasnici ipak ne kriju da su u početku strahovali hoće li uspeti da stvore i najvažniji „sastojak“ irskog paba – atmosferu. Srećom, od prvog dana je bilo i veselo i dinamično, kao u bilo kom drugom pabu – niko ne bi rekao da se nije točio alkohol, kaže menadžerka Ana Volš.
Da li će ovaj koncept opstati, da li će postati deo nove kulture življenja, ostaje da se vidi. I vlasnici su oprezni, kažu da znaju da je ovo tek početak i da ih najveći izazovi u poslu tek čekaju. Međutim, ako se u narednih godinu dana The Virgin Mary pokaže kao održiv i profitabilan poslovni koncept, neće biti iznenađenje ako vlasnici, poput većine poslovično preduzetnih Zapadnjaka, ponude i – franšizu.

POGLEDAJTE ČLANKE

Kako se od pilećih krilaca može napraviti dobar i profitabilan ugostiteljski biznis, a samim tim i perspektivna franšiza, objašnjava Zoran Videnović, vlasnik koncepta „Krilca i Pivce“ iz Niša
Američki lanac picerija Pizza Hut stiže u Hrvatsku, a u planu je otvaranje tri restorana u Zagrebu i Splitu.
Počelo je s proizvodnjom kraft piva. Danas je Točionica zaokružen ugostiteljski koncept. Osim što je poznata po pivu, burgerima i kafama, sada se pozicionira i kao sistem koji nudi franšizu.
Zagrebački fast-casual lanac Koykan World Food namerava da ubrza franšizni razvoj te kreće u kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon što se povukao iz profesionalnog sporta, jedan od najuspešnijih slovačkih tenisera Kamil Čapkovič postao je primalac franšize McDonald‘s-a. Šta ga je privuklo ovom brendu?
NAJČITANIJE

Franšiza je oblik saradnje između nezavisnih preduzetnika. Davalac franšize nudi svoj "know-how" i brend, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primalaca franšize, koji tom naknadom stiču pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.
Među glavne odredbe koje regulišu Ugovor o franšizingu treba uvrstiti i odredbe Zakona o obligacionim odnosima
U Srbiju je stigla nova, inovativna franšiza – Vendobox prodavnice koje su otvorene 24 sata i u kojima se različiti proizvodi kupuju na vending mašinama.
Šta je potrebno za pokretanje Mini Pani franšize, po čemu se izdvajaju od sličnih koncepata i šta očekuju od predstojećeg Sajma franšiza u Opatiji, govori Kornelia Šild-Ferenc
McDonald’s slavi četvrt veka poslovanja u Srbiji. O planovima, saradnji sa lokalnim dobavljačima i navikama potrošača razgovaramo sa Tomašem Rogačem.
POPULARNO NA FORUMU
Mikro franšiza na rate
Kako stupiti u kontakt za FRANŠIZU, zainteresovana,
Belgijska poslastica u Beogradu
koji su uslovi za dibijanje fransize
Franšiza s ukusom cimeta
dobar dan. Da li neko zna kako nabaviti fransizu Cinabona za Srbiju?
„Ukusne krofne“ u Sarajevu
Interesuje me fransiza za Tasty Donuts&Coffee u Srbiji i koji su uslovi. Hvala
Mikro franšiza na rate
Da li ga ima u Srbiji..???
Otvoreni za nova tržišta
Ovo je super
U Burger Kingu kraljuje franšiza
Extra clanak
Belgijska poslastica u Beogradu
Belgijski vafli su nesto u cemu uzivam kad god putujem i ne samo u Belgiju :). tako mi je drago da su od skoro i u Beogradu. Bicu redovan gost ovih barova i favorit su mi sa...