Početna investicija / Primalac franšize treba da uloži oko 6.000 evra u otvaranje škole programiranja Coding Giants
Utorak
03.09.2019.
Poljska škola programiranja Coding Giants planira da franšiznu mrežu proširi i u zemljama ovog regiona. Šta se očekuje od primalaca franšize?
 

Bez obzira na zemlju porekla ili tržište na kojem posluju, škole programiranja se za sada ne žale na manjak polaznika. Programeri su, u svetskim razmerama, i dalje među najtraženijim stručnjacima na tržištu rada. Informatika i računarstvo se, istina, već uvode u osnovne škole kao obavezan predmet, ali interesovanje za vanškolske kurseve programiranja ne jenjava, naprotiv. Takav je slučaj i na tržištu Srbije  ne samo da postoje domaće privatne škole programiranja, već se pojavilo i nekoliko stranih brendova koji nude svoje franšize. Među njima je i poljski franšizni sistem Coding Giants.

Coding Giants je mreža škola programiranja koja edukuje decu i mlade zainteresovane za nove tehnologije i kompjutersko programiranje. Školu su 2015. osnovala četvorica apsolvenata Fakulteta elektronike i informacionih tehnologija Varšavskog univerziteta tehnologije. Želeli smo da informatički opismenimo mlade ljude, koji bi u budućnosti mogli da funkcionišu na savremenom tržištu rada bez ikakvih kompleksa. Želeli smo i da kod što većeg broja mladih probudimo strast prema programiranju, jer verujemo da učenje programiranja ne razvija samo „digitalno“ već i logičko mišljenje – kaže Radoslav Kuleša, jedan od osnivača škole programiranja Coding Giants.

U ovom trenutku, u 55 gradova Poljske posluje 86 škola programiranja Coding Giants – od toga, 60 škola je u vlasništvu osnivača, a 26 u rukama primalaca franšize. Osnivači sada razmišljaju i o širenju van granica domaćeg tržišta – Coding Giants, kako smo pomenuli, franšizne partnere traži i u zemljama ovog regiona.

Videli smo da svuda u svetu vlada veliko interesovanje za kurseve programiranja, zbog čega smo odlučili da ponudimo franšizu i preduzetnicima iz drugih zemalja. Za početak, partnere tražimo u Španiji – naša prva škola će uskoro biti otvorena u Barseloni – i u zemljama Balkana – kaže Radoslav Kuleša. – Spremni smo da damo master franšizu, koja podrazumeva prodaju prava za teritoriju cele države ili određene regije, ali i pojedinačnu franšizu, koja podrazumeva otvaranje samo jedne škole – dodaje on.

Za otvaranje jedne škole programiranja potrebno je obezbediti oko 6.000 evra, što se računa kao početna investicija koja pokriva naknadu za licencu, opremu i uređenje prostora. Davaoci franšize procenjuju da za opremu treba izdvojiti oko 700 evra, ali u investiciju treba dodati i troškove nabavke laptop računara za polaznike. Uz to, primalac franšize treba da pronađe lokal ili prostor od najmanje 30m2 u kojem bi se održavali kursevi. Osim stolova i stolica, učionica treba da ima i projektor. Iskustvo pokazuje da se investicija isplati posle 6 do 8 meseci poslovanja. Primaoci franšize, dodaje Kuleša, moraju imati na umu da se tokom franšizne saradnje plaća i redovna tekuća naknada, koja može biti određena kao fiksna mesečna naknada ili kao mesečna provizija od prihoda škole. 

Zbog specifične prirode ove branše i potrebe za izrazito kvalitetnim kursevima, od primalaca franšize se očekuje da imaju osnovna znanja o informatici, novim tehnologijama i programiranju. Uvereni smo da su te veštine neophodne za održavanje visokog kvaliteta škole – objašnjava Radoslav Kuleša.

Davaoci franšize će, međutim, pružiti svu potrebnu podršku budućim partnerima – nude svoju stručnost, brend, know-how i materijal za rad – proverene nastavne skripte za vođenje kurseva, edukativni materijal za učenike, kao i marketinški materijal i pristup sveobuhvatnom CRM sistemu koji olakšava proces prijavljivanja polaznika, plaćanja i komunikaciju s klijentima.


Četiri osnivača / Coding Giants su 2015. osnovala četvorica apsolvenata Fakulteta elektronike i informacionih tehnologija Varšavskog univerziteta tehnologije