Naučiti nešto novo i mnogo više

„Škola brzog čitanja i mudrog učenja“ i u Mađarskoj / Prvi kursevi su zakazani za oktobar 2021.
Četvrtak
04.11.2021.
U martu 2021. Timea Kiš je potpisala ugovor o master franšizi i preuzela obavezu da u Mađarskoj razvija mrežu „Škola brzog čitanja i mudrog učenja“
 

Zašto se odlučila za ovaj koncept, gde vidi najveći potencijal, šta je uradila do sada i kakvi su dalji planovi razvoja, otkrila je u razgovoru za portal Franchising.hu.

Čime ste trenutno zaokupljeni?

Moj suprug Peter i ja već godinama vodimo privatnu osnovnu školu u Sigetsentmiklošu, nadomak Budimpešte. Osim toga, imamo i iskustva sa franšizingom, budući da smo pre nekoliko godina uzeli franšizu i za školu mentalne aritmetike „Malac genijalac“ (Kis Zseni). Kada smo naišli na „Školu brzog čitanja i mudrog učenja“, uvideli smo da bi to bio odličan komplementarni program koji bi se veoma dobro uklopio u naše ostale obrazovne aktivnosti.

Šta je presudilo u odlici da se pridružite „Školi brzog čitanja“?

Pošto već neko vreme radimo u sektoru osnovnoškolskog obrazovanja, vrlo dobro znamo šta su nedostaci klasičnog obrazovnog sistema. To je i razlog zašto konstantno tražimo alternative kako bismo deci pružili priliku da nauče nešto novo i nešto više u našoj školi. A „Škola brzog čitanja i mudrog učenja“ baca potpuno novo svetlo na proces i metode učenja, kakvi dosad gotovo da nisu postojali u Mađarskoj.

Smatramo da je veština brzog čitanja izuzetno korisna, posebno u današnjem užurbanom svetu, gde je čovek izložen i primoran da usvoji ogromnu količinu informacija. Što brže čitamo i što efikasnije obradimo materijal koji smo pročitali, veća je korist od ove veštine. Sa programom „Škole brzog čitanja“ i deca i odrasli će biti u prednosti jer će dobiti set „alata“ koji će im pomoći da organizuju i zapamte velike količine informacija.

Međutim, nije lako savladati ovu veštinu. Mi smo testirali nekoliko sličnih programa, ali većina nije bila efikasna niti je dala opipljive rezultate. Tehnika brzog čitanja ​​treba da se uvežbava i ponavlja sve dok se mozak ne navikne. Jednostavno, ne može da se usvoji na brzinu. Zbog toga je bolja duža, dobro strukturirana obuka. Nastavni plan i program „Škole brzog čitanja i mudrog učenja“ struktuiran je tako da svi, od najmlađih do najstarijih, uživaju u učenju, i tako da svi polaznici do kraja kursa razviju i počnu da koriste ove veštine.

Po čemu se ovaj koncept razlikuje od ostalih na tržištu?

Mana klasičnog obrazovanja je u tome što pokušava da deci prenese mnogo nepotrebnog znanja koje im verovatno neće trebati u životu. S druge strane, kad dođemo do računanja „iz glave“ ili do osnovnih pojmova o procentima, vidimo da klasičan školski sistem tome pristupa vrlo površno. Uvođenjem alternativnih programa, mi težimo da razvijemo potencijal za funkcionalno učenje i popunimo neke fundamentalne nedostatke.

Naravno, veoma je važno i kakvi su nastavnici koji predaju deci. Često su nemotivisani ili nisu u stanju da dobro predstave ono što je predviđeno nastavnim planom i programom. Zbog toga mi u našoj školi zapošljavamo i obučavamo nastavnike koji će znati da drže zanimljive i uzbudljive časove – tako da deca zaista uživaju u nastavi.

Kako ste uopšte došli do „Škole brzog čitanja“?

Prvo smo naišli na prezentaciju franšizinog sistema na portalu Franchising.hu, gde smo i saznali da traže partnera za Mađarsku, a pošto smo već imali iskustva s franšiznom saradnjom, odlučili smo da kontaktiramo davaoce franšize. Zbog pandemije smo isprva komunicirali isključivo onlajn, a onda su u maju treneri iz Srbije došli u našu školu i organizovali obuku za naše nastavnike.

Kakvu podršku dobijate „iz centrale“?

Kao što sam upravo pomenula, treneri iz Srbije su zaduženi za obuku našeg nastavnog kadra. Međutim, podrška prevazilazi početnu obuku, budući da „Škola brzog čitanja i mudrog učenja“ prati rad nastavnika tokom niza godina. Obuka se, zapravo, odvija u nekoliko faza. Mi, kao master partneri, na primer, dobićemo pravo da obučavamo buduće nastavnike „Škole“ u Mađarskoj tek za nekoliko godina, kad steknemo dovoljno iskustva.

Kada će biti otvorena prva „Škola brzog čitanja“ u Mađarskoj?

Prvi kursevi počinju u oktobru. Nakon toga, planiramo da širimo mrežu, i to preko novih primalaca franšize.

Prvenstveno tražimo partnere koji već posluju u sektoru edukacije, to jest, već vode neku vrstu obrazovne ustanove, školu ili edukativni centar, a koji bi želeli da maksimalno iskoriste kapacitet te lokacije. Bili smo u sličnoj situaciji i znamo da nije jednostavno popuniti sve termine tokom dana ako se nudi samo jedna vrsta programa.

Pored toga, tokom prve dve nedelje avgusta organizovali smo prvi ogledni kamp brzog čitanja za decu uzrasta od pet do 10 godina, koji je prošao izuzetno dobro! Zabavljali smo se uz vežbe za koncentraciju, memoriju i motoriku, kolektivne igre i tehnike učenja. Već se radujemo novim polaznicima, velikim i malim, kad „Škola brzog čitanja i mudrog učenja“ otvori svoja vrata u oktobru. A radujemo se i saradnji s budućim franšizerima, vrednim i posvećenim partnerima iz svih krajeva Mađarske, s kojima ćemo širiti ovu predivnu priču!


Timea Kiš, primalac master franšize, zadužena za razvoj na tržištu Mađarske / „Škola brzog čitanja i mudrog učenja“ baca potpuno novo svetlo na proces i metode učenja, kakvi dosad gotovo da nisu postojali u Mađarskoj.