Mreža konstantno raste

U Hrvatskoj, „Škola brzog čitanja i mudrog učenja“ posluje na 25 lokacija
Utorak
30.05.2023.
„Ova franšiza nije trendovskog tipa. Tehnike funkcionalnog učenja bile su bitne oduvek, bitne su danas, a biće bitne i u budućnosti“, kažu Helena i Hrvoje Tkalčić, primaoci master franšize „Škole brzog čitanja i mudrog učenja“.
 

Kada su 2019. Helena i Hrvoje Tkalčić odlučili da se upuste u preduzetničke vode, otvorili su „Centar za poduku HELENA“ i ponudili specifične edukativne programe namenjene deci. Jedan od programa koji su izabrali bila je i „Škola brzog čitanja i mudrog učenja“ sa kojom su potpisali ugovor o master franšizi. Za četiri godine rada, Tkalčići su uspeli da franšizom „povežu“ i druge preduzetnike zainteresovane za oblast edukacije dece i tako razviju široku mrežu „Škola brzog čitanja“ u Hrvatskoj.

Predočite nam ukratko šta ima novo i kako se razvija franšizna mreža „Škola brzog čitanja i mudrog učenja“ na hrvatskom tržištu?

Upravo smo završili obuku instruktora koji će sprovoditi nastavu u našoj novootvorenoj lokaciji u zagrebačkom Borovju. Obuku je, kao i uvek, provodio autor programa lično g. Časlav Mančić, i to u glavnom hrvatskom centru u Velikoj Gorici gde je smeštena uprava „Škole“. Škola u Borovju nam je sada peta lokacija u Zagrebu i čak dvadeset peta u Republici Hrvatskoj, na koliko lokacija u ovom trenutku poslujemo. U toku su pregovori za još nekoliko novih lokacija koje bi trebalo da krenu s radom od jeseni, ali više o tome nakon realizacije.

Početkom godine ponovo smo prošli proces za akreditaciju, čime smo obnovili sertifikat evropskog kvaliteta za 2023. godinu. „Škola brzog čitanja i mudrog učenja“ sertifikovala se u ovom domenu još 2020. godine s obavezom reakreditacije svake godine. Ovim sertifikatom Hrvatska udruga za franšizno poslovanje i Evropski franšizni institut potvrđuju evropske standarde kvaliteta i izvrsnosti za naš franšizni sistem, što je svakako garancija kvaliteta i uspešnosti poslovanja našeg franšiznog sistema.

U martu ove godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske verifikovalo je i dalo pozitivno mišljenje za obrazovni program „Škola brzog čitanja i mudrog učenja“. Pozitivno mišljenje Ministarstva i te kako nam znači jer je ovim aktom i samo Ministarstvo, kao krovna institucija za obrazovanje u Republici Hrvatskoj, potvrdilo kako su obrazovni programi naše „Škole“ korisni za decu te kako se deci preporučuju kao vredna vanškolska aktivnost. Osim za predškolski i školski uzrast, obrazovni programi naše škole namenjeni su i odraslima, odnosno, svima koji žele da nauče tehnike funkcionalnog učenja.

U maju, baš na Dan Evrope, učestvovali smo na FRANCHISE BRAND LEADER AWARD 2022, događaju na kome smo prošle godine dobili respektabilnu nagradu za najbolju regionalnu franšizu na hrvatskom tržištu. Ovaj događaj organizuje se jednom godišnje s ciljem afirmacije najistaknutijih kompanija, institucija, pojedinaca i medija koji kontinuiranim pozitivnim razvojem i inovativnim strategijama postavljaju više standarde i unapređuju franšizno tržište, te daju vanredan doprinos u popularizaciji poslovnog potencijala i modela, kreiranja konkurentnog tržišnog imidža Hrvatske i susednih zemalja. Ove godine učestvovalo je 220 franšiza, a „Škola brzog čitanja i mudrog učenja“ odabrana je u prestižno društvo od samo 26 finalista, na šta smo posebno ponosni.

Kako će gore navedene novine uticati na nove primaoce franšize u Hrvatskoj?

Naša mreža u Hrvatskoj konstantno raste i stalno smo u razgovorima s novim interesentima. Sva naša ostvarenja, rezultati i priznanja utiču pozitivno ne samo na nove primaoce franšize, već i na naše postojeće primaoce, a isto osnažuje i potencijalne klijente u odluci da upišu neki od programa naše „Škole“. Valja spomenuti kako je do sada naše programe završilo na hiljade polaznika, a njihovo zadovoljstvo postignutim rezultatima svakako nam je najveće priznanje i ima veliku težinu kad je u pitanju reputacija naših „Škola“.

Kakav je tempo rasta franšizne mreže u Hrvatskoj? U kojim sve gradovima postoje „Škole brzog čitanja“ te gde vidite neiskorišćen potencijal?

Master franšizu za Republiku Hrvatsku potpisali smo krajem 2018. godine od kada smo otvorili 25 franšiznih jedinica. U Hrvatskoj metropoli prisutni smo na pet lokacija, dok u okolini Zagreba poslujemo na dve lokacije – u Velikoj Gorici i u Zaprešiću. U Hrvatskom Zagorju imamo dve „Škole“, prisutni smo u Karlovcu, Križevcima, Koprivnici, Varaždinu i u okolini Varaždina, u Međimurju na dve lokacije i u Bjelovaru. Poslujemo na tri lokacije u Istri i na pet lokacija u Slavoniji.

Iz pobrojanog je vidljivo kako nam je Dalmacija neiskorišćen potencijal, ali radimo na tome, tražimo kvalitetne saradnike i ne prihvatamo kompromise.Nije nam cilj masovno širenje po svaku cenu, prioritet nam je da imamo kvalitetan upravljački i nastavni kadar te zadovoljne korisnike. Upravo to je glavni razlog uspešnog poslovanja i međusobnog zadovoljstva u našem franšiznom sistemu.

Šta biste poručili ljudima koji razmišljaju o pokretanju sopstvenog posla, a naročito onima koji razmišljaju o edukativnim franšizama poput „Škole brzog čitanja“?

„Škola brzog čitanja i mudrog učenja“ predstavlja zaista bogat sistem, u paketu naše franšize nalaze se čak tri obrazovna programa preko kojih pokrivamo grupe od predškolskog uzrasta do 99 godina. Bogatstvo sistema je i program celoživotnog učenja, tzv. Klub mudrog učenja koji je namenjen svima koji su završili našu „Školu“ i žele da nastave negovati naučene veštine i tehnike, ali i da nauče neke nove, napredne tehnike koje razvijaju funkcionalno učenje. Članovi Kluba mudrog učenja imaju priliku u opuštajućem ambijentu i prigodno uređenim učionicama uz superviziju našeg stručnog nastavnog kadra da rade na svojim materijalima – lektirama, školskom gradivu, studentskim materijalima, poslovnim materijalima ili, jednostavno, na knjigama i materijalima koje koriste u slobodno vreme.

Osim bogatog programa, važno je napomenuti da ova franšiza nije trendovskog tipa. Tehnike funkcionalnog učenja bile su bitne oduvek, bitne su danas, a biće bitne i u budućnosti. Metodologija koju primenjujemo je bezvremena i primenjiva na bilo koji vid učenja. Polaznici naših programa imaju prilike da steknu neka nova, posebna znanja koja se ne uče u klasičnom obrazovnom sistemu, a koja ih stavljaju u prednost u odnosu na njihove vršnjake, kolege, konkurenciju. Prema tome, „Škola brzog čitanja i mudrog učenja“ je svakako jedna posebna franšiza i predlažem je svakom ko ozbiljno razmišlja o pokretanju sopstvenog posla u oblasti edukacije.


Hrvoje i Helena Tkalčić / Primaoci master franšize „Škole brzog čitanja i mudrog učenja“ za tržište Hrvatske