Novo iskustvo i franšizni rast

Novi restoran Fish Delish-a otvoren je u tržnom centru Avenue Mall u Zagrebu
Sreda
29.06.2022.
Riblji street food restoran Fish Delish otvorio je poslovnicu u Zagrebu. Šta očekuju od novog tržišta i u kom smeru će se odvijati dalji razvoj, otkriva vlasnik koncepta Stefano Petrović
 

S postojećim restoranima u Murteru i Vodicama, Fish Delish je do sada poslovao isključivo na hrvatskom Primorju. Sada otvarate lokal u kontinentalnoj oblasti. Šta očekujete od Zagreba?

Otvaranje poslovnice Fish Delish-a u Zagrebu je u nekoliko pogleda drugačije u odnosu na poslovnice na moru. Prednost vidimo u tome što se radi o celogodišnjem poslovanju, naspram sezonskog – dakle, poslovanje objekta će biti konstantno. Takođe, reč je o glavnom gradu s velikom koncentracijom lokalnog stanovništva, ali i razvijenim turizmom, kako u letnjem, tako i u zimskom periodu. Reč je i o poslovnici koja se nalazi u tržnom centru kroz koji prođe oko 15.000 ljudi dnevno. Avenue Mall se, inače, nalazi u samom centru Novog Zagreba, okružen je poslovnim zgradama i stambenim naseljima, a veliku prednost vidimo i u raznim oblicima dostave. 

Kakav potencijal vidite na novom tržištu kada je riblji street food u pitanju?

Ponuda Fish Delish-a je novost na tržištu – kako na moru, tako i u kontinentalnom delu Hrvatske. Inovativna i kreativna riblja jela, koja su cenovno dostupnija od ostatka riblje ponude u klasičnim restoranima koji su često teško dostupni široj publici, čine koncept Fish Delish-a poželjnim i traženim. U današnjem užurbanom načinu života želimo pojesti nešto ukusno, zdravo i brzo pripremljeno, a naša ponuda upravo to omogućava. Takođe, jako puno naših stalnih gostiju u Murteru i Vodicama su upravo Zagrepčani, povratne informacije su sjajne uz stalne upite kada će Fish Delish doći u Zagreb, tako da se i s te strane nadamo uspešnom poslovanju.

Franšizing je jedan od modela koji koristite za širenje lanca. Da li će i restoran u Zagrebu biti franšizni?    

Iako je od samih početaka razvoja brenda glavna ideja bila formirati franšizni oblik poslovanja, odlučili smo da ovu poslovnicu otvorimo u sopstvenom aranžmanu. Glavni razlog tome je bio što smo, budući da smo mlada franšiza, želeli da upotpunimo svoje franšizno znanje nešto drugačijim poslovnim iskustvom, i to u pogledu celogodišnjeg rada, a ne samo sezonskog rada na obali, rada u velikom gradu i posebno rada u tržnom centru koji sa sobom donosi mnoge novosti. Na taj način, naše franšizno znanje će biti bogatije u mnogim segmentima i moći ćemo s lakoćom da ga prenosimo budućim primaocima franšize.

Važno je naglasiti da, iako je poslovnica Fish Delish-a u Avenue Mall-u u našem vlasništvu, otvoreni smo za dalje franšizne saradnje na drugim lokacijama  u Zagrebu. 

Po Vašem mišljenju, hoće li vidljivost koncepta u Zagrebu uticati i na povećanje upita za franšizu?

Sigurni smo da će vidljivost i prisutnost Fish Delish-a u Zagrebu uticati na povećanje upita za franšizom, ppre svega jer je reč o glavnom gradu u kojem je velika protočnost lokalnog stanovništva i stranaca. Takođe, reč je o većoj poslovnici koja posluje tokom cele godine, stoga će zainteresovani potencijali primaoci franšize biti u mogućnosti da dođu, vide i lično dožive Fish Delish koncept, što je do sada, uz sezonski oblik poslovanja, bilo otežano. 

Kakvo je do sada bilo interesovanje za franšizu? Iz kojih gradova dobijate najviše upita?

Dosadašnje interesovanje za franšizu je bilo jako veliko! Imali smo preko 100 upita sa dvadesetak ozbiljnih razgovora i sastanaka. Trenutno su potpisane i prodate tri franšize, a s nekoliko vrlo ozbiljnih budućih primalaca franšize je dogovoreno da čekaju sledeću sezonu. Početkom jula otvaraju se dve franšizne poslovnice, jedna u Makarskoj i jedna u Bolu na Braču, a treću lokaciju još nećemo otkrivati, samo ćemo reći da je reč o vrlo zanimljivoj lokaciji koja se ne nalazi na našem kontinentu...

Budući da je statistika da na 100 upita za franšizu, jedna bude realizovana, mi smo vrlo zadovoljni dosad postignutim. 

Do sada su prevladavali upiti vezani uz lokacije širom obale, sledili su ih upiti iz Zagreba te nekoliko inostranih, a u pregovorima smo s potencijalnim primaocima iz Slovenije, Nemačke i Francuske. 

Period koji sledi će svakako biti izazovan. Šta vidite kao potencijalno najveće probleme u ovom novom poslovnom okruženju?

Izazovi i problemi su svakodnevica u svakom poslovanju, a mi ćemo se, kao i do sada, prilagođavati svakoj situaciji s kojom budemo suočeni, uz napomenu da smo prvu poslovnicu u Murteru otvorili upravo u periodu prve godine pandemije.

Prednost u našem poslovanju je svakako franšizni model poslovanja, u kojem postoji blizak partnerski odnos između davaoca i primaoca franšize. Za razliku od velikih poslovnih subjekata u kojem su reakcije i donošenje odluka često tromi i inertni, ovde je odgovornost raspodeljena, a poslovnice funkcionišu kao pojedinačne samostalne jedinice povezane prepoznatljivošću brenda, standardizacijom proizvoda i ponude i ujednačenim poslovnim modelom. Iz tog razloga, reakcija na probleme i prilagođavanje su puno brži i efikasniji.

Svakako, najbitnije u franšiznom obliku poslovanja je pronaći dobre poslovne partnere koji dele jednake vrednosti i imaju za cilj unapređenje poslovanja brenda Fish Delish.

Kako otvoriti franšizni restoran Fish Delish-a?


Stefano Petrović, tvorac i vlasnik Fish Delish-a / „Iako je od samih početaka razvoja glavna ideja bila formirati franšizni oblik poslovanja, odlučili smo da poslovnicu u Avenue Mall-u otvorimo u sopstvenom aranžmanu. Ipak, važno je naglasiti da smo otvoreni za dalje franšizne saradnje na drugim lokacijama u Zagrebu.“

POPULARNO NA FORUMU

Papa John's osvaja Kinu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.
Više od italijanskog restorana

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Knedle stižu u Zagreb

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Riblji delikatesi i franšiza

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.
Nova franšiza u susedstvu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Pizza Hut budućnosti

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Japanska kuhinja u malom formatu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.
Japanska kuhinja u malom formatu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.