Belgijska poslastica u Beogradu

Prema zvaničnim najavama, Avgustin Waflle&Ice barovi bi trebalo da budu otvoreni u svim većim gradovima u Srbiji, a u planu je da se naredne godine pokrene i proizvodnja.
Utorak
03.12.2013.
U Srbiji je nedavno počeo sa radom franšizni sistem Avgustin Waflle&Ice bar, poreklom iz Belgije. U Beogradu su otvorena dva bara, a u planu je dalje širenje mreže.
 

Pored čokolade, jedna od najpopularnijih belgijskih poslastica je svakako vafl. Ovaj kolač se u različitim varijantama pravi u mnogim delovima sveta, ali su svetsku slavu stekle ipak belgijske vafle. Tamošnji poslastičari se, istina, ponose što imaju neverovatno dugu tradiciju - najpoznatije vafle se, recimo, već šest vekova prave u Liježu i sinonim su za ovu belgijsku poslasticu. Pod brendom Avgustin, originalne belgijske vafle se od sada mogu probati i u Beogradu.

Naime, franšizu za vafl-bar razvila je i širi belgijska porodica Pifer, a nedavno su u okviru beogradskog hotela BAH i u Tržnom centru Delta City otvorena dva franšizna Avgustin Waflle&Ice bara. Primalac ove franšize koja se uspešno širi u Evropi, Aziji i Americi je Vladimir Todorović, vlasnik kompanije Todor. Kako je najavljeno u zvaničnom saopštenju, namera vlasnika franšize je da se ovakvi vafl-barovi otvore u svim većim gradovima u Srbiji, ali i Crnoj Gori.

Todorović, koji je ujedno suvlasnik i partner u hotelu BAH i Avgustin baru, kaže da je širenje barova pod ovim brendom samo početak saradnje sa belgijskom kompanijom. Naredni korak je distribucija ovih poslastica kroz maloprodajne objekte, a naredne godine i otvaranje proizvodnog pogona. Do tada, vafle će uvoziti iz Belgije, a peći u Srbiji.

- Avgustin je izuzetan belgijski brend koji je naišao na odličan prijem širom Evrope, Azije i Amerike. Za nas je vafl i sladoled bar svakako način da domaćim gostima ponudimo nešto za nas novo, ali kvalitetno i drugačije. Verujemo i u širi privredni potencijal ove saradnje, od maloprodaje i ugostiteljstva ove godine, do pokretanja lokalnog proizvodnog pogona u Srbiji u 2014. Prepoznajemo stoga i značajan izvozni potencijal, s obzirom da proizvodnja trenutno postoji samo u dve Evropske zemlje, a geografski položaj Srbije značajno doprinosi izvozu u zemlje širom Evrope - izjavio je Todorović.

Augustin Pifer, vlasnik kompanije “Les gaufres d`Augustin”, koja je vlasnik brenda Avgustin, kaže da njegova porodica ima dugu tradiciju u pekarstvu i poslastičarstvu. - Asortiman je kontinuirano širen i od 1962. godine kada smo ispekli prve liške vafle, uspesi su se samo nizali. Između belgijskih čokolada i belgijskih piva, uspeo sam da stvorim i razvijem Avgustin, brend belgijskih vafli u kojima danas, s ponosom mogu da kažem, uživaju ljudi širom sveta - rekao je Pifer.

Da bi upotpunio ugođaj i učinio ga autentičnim, Avgustin bar u svojoj ponudi ima kvalitetan sladoled i džemove od organskog voća.

Prema opštim informacijama sa zvaničnog sajta kompanije "Les gaufres d`Augustin", potencijalnim primaocima franšize se uglavnom daju dve mogućnosti za pokretanje bara pod ovim brendom. Naime, vlasnici kafića, restorana, pekara, prodavnice slatkiša mogu samo da dodaju u svoju ponudu ove vafle. Neophodno je samo da obezbede prostor za mali Avgustin štand, i kako kaže davalac, u kratkom roku mogu da očekuju rast prihoda. Davalac ističe da je ključ uspeha i u tome da potrošači vide kako se pripremaju vafle. Druga mogućnost je otvaranje samostalnog štanda. U tom slučaju, primalac postaje „nomadski“ trgovac koji može po svojoj volji pronalaziti mesta na kojima će prodavati ovu poslasticu, navodi se na zvaničnom sajtu.


Vesna Lapčić
saradnik
/2/
POGLEDAJTE VIŠE