CHIPAS pomera granice
U sarajevskom naselju Pofalići, početkom jula 2018. otvoren je novi koncept restorana CHIPAS – koncept koji je objedinio sve prethodne CHIPAS „formate“. Kako objašnjava vlasnik i idejni tvorac koncepta Muamer Čolić, na 900 kvadrata smešten je i restoran CHIPAS, poznat po specijalitetima od paste i piletine, zatim poslastičarnica CHIPAS Sweet&Cake, kao i novi segment CHIPAS Kids Pizza. Glavni partner ovog projekta od samog početka bila je kompanija Coca-Cola.
Pored impozantne veličine i sveobuhvatne ponude, novi objekat donosi još nekoliko novina. Kuhinja se prostire na 140 kvadrata, a za razliku od klasičnih restorana, u potpunosti je odvojena staklom, tako da gosti mogu da uživaju i u pripremi hrane. Poseban kutak odvojen je za decu. Čolić je, naime, osmislio radionicu CHIPAS Kids Pizza, u okviru koje deca mogu sama da naprave picu.
– Moram priznati da sam tu ideju dobio na putovanju. Nešto slično sam video na više mesta – u Singapuru, Dubaiju, i mislim da je ideja odlična. Radionica će trajati pola sata za grupu od 12 dece koja će dobiti testo i neophodne sastojke kako bi, uz pomoć animatora, napravili picu po svom ukusu. Da bi iskustvo bilo kompletno, imaćemo i fotografa, a delićemo im i diplome o završenom kursu – objašnjava Čolić.
Zbog veličine i specifičnog „otvorenog“ prostora, novi CHIPAS je uređen u industrijskom stilu i pruža razne mogućnosti. – Reč je o multifunkcionalnom objektu koji nam daje velike mogućnosti za organizaciju različitih događaja, različitih vrsta proslava, a planiramo i da ga ponudimo u zakup za određene prilike. Enterijer je veoma zanimljiv i mislim da će to dodatno privući ljude – objašnjava Čolić.
CHIPAS na Pofalićima je, međutim, osmišljen kao samouslužni koncept, što znači da neće nuditi uslugu konobara . Na izdvojenom pultu će se naručivati hrana, a „zujalica“ na stolu će goste obaveštavati o tome kada je hrana pripremljena kako bi mogli da je preuzmu.
Kada je reč o piću, posebno partnerstvo je sklopljeno sa kompanijom Coca-Cola te su određeni delovi restorana uređeni u znaku tog napitka. Piće će se služiti na šanku, a osim sokova i Coca-Cola napitaka gosti će moći da popiju i pivo i kafu. Na novoj lokaciji će raditi i Coca-Cola prodavnica suvenira u kojoj će moći da se kupe razni predmeti s poznatim logom kompanije iz Altlante. – Coca-Cola je naš generalni i ključni partner u ovom projektu, tako da je sve u znaku brenda CHIPAS i Coca-Cola – kaže Čolić.
Za dobrobit budućih primalaca franšize
Pošto sada ima već dva restorana, a razmišljajući o što boljem i bržem servisu, Muamer Čolić je na zasebnoj lokaciji sagradio i centralnu kuhinju. Smeštenoj na 170 kvadrata, u ovoj kuhinji će se obavljati određene pripremne radnje – pranje salate, priprema drugog povrća, seckanje piletine – što će smanjiti vreme pripreme obroka i podići učinak radnika u samom restoranu. Centralna kuhinja će, prema rečima Čolića, biti i ključna podrška budućim primaocima franšize. – U prethodnom periodu smo bili fokusirani svim snagama na otvaranje ovog novog objekta. Međutim, paralelno unapređujemo sistem kako bi se franšizna mreža lakše razvijala. Naime, pregovarali smo sa jednom fabrikom soseva koja bi pravila soseve po našoj recepturi, postavili bismo standarde i kontinuirani kvalitet, što bi olakšalo poslovanje i prepremu jela primaocima franšize. Realizacija te ideje je sledeća faza – najavljuje Čolić.
CHIPAS je u Sarajevu poznat kao restoran kvalitetne hrane po najpovoljnijoj ceni. Osnov menija su piletina i pasta, a cilj je da se svaki gost usluži u što kraćem roku. Tik uz prvi restoran, Čolić je otvorio i poslastičarnicu CHIPAS – Sweet&Cake koja je, kao što smo pomenuli, takođe deo novog koncepta. Za one koji razmišljaju o otvaranju restorana ovog tipa, CHIPAS od prošle godine nudi i franšizu.

POGLEDAJTE ČLANKE

Kako se od pilećih krilaca može napraviti dobar i profitabilan ugostiteljski biznis, a samim tim i perspektivna franšiza, objašnjava Zoran Videnović, vlasnik koncepta „Krilca i Pivce“ iz Niša
Američki lanac picerija Pizza Hut stiže u Hrvatsku, a u planu je otvaranje tri restorana u Zagrebu i Splitu.
Počelo je s proizvodnjom kraft piva. Danas je Točionica zaokružen ugostiteljski koncept. Osim što je poznata po pivu, burgerima i kafama, sada se pozicionira i kao sistem koji nudi franšizu.
Zagrebački fast-casual lanac Koykan World Food namerava da ubrza franšizni razvoj te kreće u kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon što se povukao iz profesionalnog sporta, jedan od najuspešnijih slovačkih tenisera Kamil Čapkovič postao je primalac franšize McDonald‘s-a. Šta ga je privuklo ovom brendu?
NAJČITANIJE

Franšiza je oblik saradnje između nezavisnih preduzetnika. Davalac franšize nudi svoj "know-how" i brend, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primalaca franšize, koji tom naknadom stiču pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.
U Srbiju je stigla nova, inovativna franšiza – Vendobox prodavnice koje su otvorene 24 sata i u kojima se različiti proizvodi kupuju na vending mašinama.
McDonald’s slavi četvrt veka poslovanja u Srbiji. O planovima, saradnji sa lokalnim dobavljačima i navikama potrošača razgovaramo sa Tomašem Rogačem.
I pored kriznih godina, franšizni sektor u Francuskoj konstantno raste. To potvrđuje poslednji izveštaj o tržištu franšiza u ovoj zemlji.
Posao se ne može pokrenuti bez ulaganja, a franšiza po tom pitanju nije izuzetak. Koje se to investicije tretiraju kao obavezne – kao ulaganja bez kojih se franšizna saradnja ne može zamisliti?
POPULARNO NA FORUMU
Mikro franšiza na rate
Kako stupiti u kontakt za FRANŠIZU, zainteresovana,
Belgijska poslastica u Beogradu
koji su uslovi za dibijanje fransize
Franšiza s ukusom cimeta
dobar dan. Da li neko zna kako nabaviti fransizu Cinabona za Srbiju?
„Ukusne krofne“ u Sarajevu
Interesuje me fransiza za Tasty Donuts&Coffee u Srbiji i koji su uslovi. Hvala
Mikro franšiza na rate
Da li ga ima u Srbiji..???
Otvoreni za nova tržišta
Ovo je super
U Burger Kingu kraljuje franšiza
Extra clanak
Belgijska poslastica u Beogradu
Belgijski vafli su nesto u cemu uzivam kad god putujem i ne samo u Belgiju :). tako mi je drago da su od skoro i u Beogradu. Bicu redovan gost ovih barova i favorit su mi sa...