Vladimir Sukara, primalac master franšize škole za programiranje „Kliker centar“ / „Idealan primalac franšize je preduzetnik ili pojedinac koji razvoj doživljava kao maraton, trku na duge staze, neko ko stvarno voli to što radi...“
Utorak
06.11.2018.
U Banjaluci već godinu i po dana radi franšiza škole programiranja – „Kliker centar“. Primalac master franšize namerava da mrežu proširi širom Bosne i Hercegovine.
 

Vladimir Sukara je dugo u preduzetničkim vodama, uglavnom u poslovima koji se tiču informacionih tehnologija. U Banjaluci ima softversku firmu Got Solution brand (JSGuru) koja zapošljava programere i nudi svoje usluge širom sveta, a osnivač je i poslovnog inkubatora Qlab.

Prateći dešavanja na tržištu, postalo mu je jasno da će za desetak godina nastati problem nedostatka radnika u IT oblasti, jer potreba za programerima rapidno raste. – Razmišljao sam dugo o edukaciji i želeli smo da se, na neki način, ovom tematikom približimo deci. Nije reč samo o programiranju i pisanju kodova, već i drugim stvarima, budući da će se u budućnosti 90 odsto poslova obavljati digitalno – priča Sukara šta ga je motivisalo da uzme franšizu škole za programiranje „Kliker centar“ iz Beograda.

„Kliker“ je IT centar za decu osnovan u maju 2015. godine u Beogradu i organizuje kurseve za učenje osnova programiranja, robotike i digitalne kreativnosti. Kursevi su namenjeni deci od pet do 18 godina, a na raspolaganju im je 11 programa.

Vladimir Sukara kaže da su ovu franšizu, pre svega, uzeli da bi zajedno sa davaocem napravili nešto„veće“, a ne samo da bi zaradili. – Naše mišljenje je da jedni drugima možemo da pomognemo da napravimo ne samo poslovni uspeh, već i da unapredimo ovaj segment kroz edukaciju dece i tako doprinesemo tržištu – kaže Sukara.

Iako imaju iskustva iz ove oblasti, Sukara, s druge strane, kaže da nisu želeli da koncept razvijaju sami.
U tom slučaju ste uvek uskraćeni za drugačije mišljenje i poglede. Davalac franšize bi trebalo da vam prenese određena iskustva, ali ono što je možda još važnije – da vam da neko novo znanje i drugačije mišljenje. Ipak, mislim da i dobri primaoci mogu da doprinesu sistemu ili, pak, daju nove ideje, pa mi već imamo neke svoje predloge za unapređenje saradnje. Reč je o onlajn kursevima, kako bismo bili dostupni većem broju dece jer mnogi nisu u prilici da iz sela putuju u veća mesta, a imaju internet i mogućnosti za onlajn praćenje kurseva. Na toj ideji trenutno radimo zajedno – objašnjava Sukara i dodaje da su na ovu poslovnu saradnju gledali kao na dugoročno partnerstvo.

On kaže da zapošljavanje programera jeste izazov. Međutim, u njegovoj kompaniji trenutno radi 50 ljudi, tako da resurse, kada je reč o predavačima u školi programiranja, crpi iz svoje osnovne delatnosti. – Uvek postoje oni koji su voljni da dodatno zarade i žele da rade s decom i prenesu im znanje – kaže on.

Interesovanje za „Kliker centar“ u Banjaluci konstantno raste, a samo u poslednjem roku upisano je 67 dece. Najveće interesovanje je za program Scratch, odnosno, veb-programiranje. – Svaki upis je sve bolji i siguran sam da ćemo nastaviti u tom pravcu – kaže on.

Školu promovišu u svom Qlab-u, na društvenim mrežama, organizujući razne događaje, kreativne vikende na kojima se, kako kaže, širi „kult“ o „Klikeru“.

Kada je reč o samom poslovnom ambijentu u Bosni Hercegovini, Sukara se ne žali i kaže da je „klima onakva kakvom je napravite“. – Nama dobro ide. Važno je kakav put pravite, a svakako da ukupno stanje može da bude bolje – kaže on.

Kao primaoci master franšize, imaju i priliku da franšiznu mrežu prošire u sve gradove Bosne i Hercegovine, ali im je od brzog širenja važnije ko će biti primalac franšize. – Kao što smo i mi razmišljali da partnerstvom treba dobiti dodatnu vrednost, tako isto želimo da nađemo ozbiljne primaoce franšize i izgradimo dugoročna partnerstva. Jedino takva saradnja može da uspe – smatra Sukara.

Idealan primalac franšize „Kliker“ je preduzetnik ili pojedinac koji razvoj doživljava kao maraton, trku na duge staze. Neko ko stvarno voli to što radi i ima strast da svojim delovanjem u okviru franšize doprinese razvoju proizvoda i samim tim stavi sopstveni potpis na ono što radi – kaže Sukara.


„Kliker“ / Kroz edukaciju dece, unaprediti IT sektor
Vesna Lapčić
saradnik