Brzo čitanje osvaja region

Primalac master franšize „Škole brzog čitanja i mudrog učenja“ za teritoriju Hrvatske je Centar za poduku HELENA / Na slici: Hrvoje Tkalčić, Časlav Mančić, Helena Tkalčić i Miroslav Samardžić
Utorak
12.02.2019.
„Škola brzog čitanja i mudrog učenja“, franšizni koncept namenjen uglavnom deci koja žele da uče brzo čitanje i tehnike učenja i pamćenja, stiže na tržište Hrvatske.
 

Hrvoje i Helena Tkalčić su odlučili da se upuste u preduzetničke vode te su u Velikoj Gorici u Hrvatskoj otvorili „Centar za poduku HELENA“ koji će nuditi specifične edukativne programe namenjene deci. Jedan od programa koji su izabrali je i „Škola brzog čitanja i mudrog učenja“ sa kojom su potpisali ugovor o master franšizi.

Tragajući za takvim i sličnim programima za našu decu u Velikoj Gorici, nismo uspeli da pronađemo ništa slično. To nam je dalo ideju i motivisalo nas da otvorimo sopstvenu kompaniju, odnosno, centar za poduku, u kojem bismo okupili više programa namenjenih deci uz pomoć kojih bi ona učila ono što im klasični školski program ne omogućava – povećanje nivoa fokusiranosti, koncentracije i samopouzdanja, savladavanje tehnike brzog čitanja, efikasnog učenja i uspešne prezentacije naučenog – što su bitne veštine kojima bi se, tako edukovana deca, u velikoj meri razlikovala od svojih vršnjaka  – objašnjava Hrvoje Tkalčić.

Iako im ne manjka ideja, za početak su se odlučili da uzmu dve franšize, a jedna od njih je i „Škola brzog čitanja i mudrog učenja“. – Razvijaćemo i sopstvene programe. Imamo mnogo ideja. No, učinilo nam se da je franšizing dobar izbor za nekoga ko tek ulazi u preduzetništvo. Uz to, pratili smo rad Miroslava Samardžića i Časlava Mančića, vlasnika koncepta „Škole brzog čitanja i mudrog učenja“, i videli smo da je koncept razrađen do najsitnijih detalja, zbog čega smo uvereni da će postići uspeh i na tržištu Hrvatske – kaže Tkalčić.

Velika Gorica je, napominje on, povoljna sredina za preduzetništvo – šesti je po veličini grad u Hrvatskoj, u blizini je Zagreba, ima mnogo malih preduzetnika, ali i mladih porodica, što svakako pogoduje konceptima iz oblasti edukacije.

Hrvoje i Helena Tkalčić će uskoro krenuti sa besplatnim radionicama tokom kojih će decu i njihove roditelje upoznati sa programom „Škole brzog čitanja i mudrog učenja“, a škola će punim kapacitetom početi da radi od nove školske godine.

Miroslav Samardžić, jedan od idejnih tvoraca „Škole brzog čitanja i mudrog učenja“, kaže da je jako zadovoljan širenjem ovog franšiznog sistema, a posebno je ponosan na širenje u zemljama regiona. Naime, pored master ugovora potpisanog za teritoriju Hrvatske, početkom februara počela je sa radom i škola u Istočnom Sarajevu (reč je o single-unit franšizi), a ugovor je potpisan i sa pojedinačnim primaocem u Crnoj Gori. Ta škola će početi sa radom u aprilu.

Svakog dana nam stižu upiti za franšize iz Srbije i regiona tako da smo zadovoljni interesovanjem i postignutim. U BiH i Crnoj Gori smo potpisali pojedinačne franšize jer smo smatrali da su nam to pristupačnija tržišta, a takvi su bili i zahtevi primalaca franšize. Što se tiče tržišta Hrvatske, ipak je reč o tržištu Evropske unije i mislim da sami, bez primaoca master franšize, ne bismo mogli da napravimo značajniji rezultat – objašnjava Miroslav Samardžić.

Primalac franšize dobija kompletno znanje u vezi sa razvojem ove škole, i to u pogledu materijala, zapošljavanja edukatora, marketinga, opremanja učionica. Materijali „Škole brzog čitanja i mudrog učenja“ su tematski prilagođeni deci, a tokom časova razvijaja tehnike učenja, ona donose i svoje lekcije. Cilj je da deca nauče kako da sa što manje napora postignu što bolje rezultate. Kada je reč o brzom čitanju, tokom celog trajanja programa, svi tekstovi koji se čitaju su relativno iste težine da bi se pratio napredak. Svake dve nedelje meri se napredak brzog čitanja i nivoa razumevanja.

Neophodni infrastrukturni uslovi su učionice opremljene stolovima i stolicama, kompjuterom, štampačem, televizorom ili projektorom. U manjim gradovima je dovoljna jedna učionica, a u većim gradovima dve. Dobro je ako se one nalaze u krugu gde deca već dolaze i gde postoje slične aktivnosti.

U Srbiji trenutno posluje 11 „Škola brzog čitanja i mudrog učenja“, u BiH i Crnoj Gori, kako smo već pomenuli, po jedna.


Širom regiona / „Škole brzog čitanja i mudrog učenja“ mogu se naći u Srbiji, BiH-u, Crnoj Gori i Hrvatskoj
Vesna Lapčić
saradnik