Šansa i za kompanije iz ovog regiona
Šansa i za kompanije iz ovog regiona / Coders Lab traži primaoce franšize prvenstveno u zemljama Srednje i Jugoistočne Evrope, a poželjni partneri su kompanije koje se bave edukacijom, zapošljavanjem, upravljanjem ljudskim resursima
Četvrtak
14.02.2019.
Coders Lab, najveća mreža IT škola u Poljskoj, ulazi na prvo inostrano tržište – franšizni ugovor je potpisan za teritoriju Rumunije. Franšiza je dostupna i za zemlje ovog regiona.
 

Nakon što su osigurali vodeću poziciju na domaćem tržištu, poljska škola programiranja Coders Lab je početkom 2019. godine potpisala franšizni ugovor s rumunskom kompanijom eJobs, najvećom onlajn platformom za zapošljavanje. Kao primalac franšize, eJobs dobija priliku da proširi postojeću ponudu specijalizovanim IT kursevima, koristeći znanje (know-how) Coders Lab-a kao plug&play alat u tom procesu, navodi se u saopštenju poljske kompanije.

Marćin Čoževski, osnivač i izvršni direktor Coders Lab-a, ističe da ova kompanija svojom ponudom IT kurseva značajno pomaže u rešavanju problema vidljivih ne samo na poljskom tržištu rada. – Strukturna neusklađenost između potreba poslodavaca i broja IT stručnjaka javlja se u većini evropskih zemalja – napominje on. – To se odnosi i na Rumuniju, gde smo upravo pokrenuli saradnju s jakim partnerom. Ne sumnjamo da će eJobs uspostaviti sinergiju između postojećeg poslovanja i naše ponude kurseva – kaže Čoževski.

Uzimanje franšize Coders Lab-a će, s druge strane, omogućiti kompaniji eJobs da razvije novo polje delatnosti. – Dvadeset godina smo bili vodeća kompanija na tržištu zapošljavanja, a obrazovanje je sledeći veliki korak u izgradnji ne samo našeg biznisa, već i industrije. Verujemo da je ulaganje u obrazovanje neminovno s obzirom na previranja u sektoru ljudskih resursa. U ovom trenutku, IT stručnjaci su u top tri najtraženija zanimanja, a kompanije još uvek nemaju dovoljan broj kandidata koji mogu da popune sva IT radna mesta. Coders Lab će upravo omogućiti popunjavanje te praznine i pružiti priliku i kandidatima i kompanijama da pobede u utakmici koja se vodi između poslodavaca i budućih zaposlenih. Tržište, zapravo, lako može da primi i do 20.000 IT stručnjaka, tako da je put otvoren za sve one koji žele da grade karijeru u ovoj oblasti – ističe Bogdan Badea, izvršni direktor eJobs-a.

Kako je to predviđeno franšiznom saradnjom, eJobs će imati ekskluzivno pravo da otvara i razvija lanac Coders Lab butkampova (škola programiranja) na teritoriji Rumunije. Primalac franšize će biti zadužen za pronalaženje predavača, organizovanje kurseva, marketing i prodaju, dok će, s druge strane, IT stručnjaci iz sedišta Coders Lab-a u Poljskoj raditi na razvoju i ažuriranju nastavnog materijala. Za početak, Coders Lab će u Rumuniji nuditi dva kursa (JavaScript developer: React i Back-end developer: PHP), a ponuda će se vremenom širiti. Prvi Coders Lab butkampovi trebalo bi da počnu s radom na proleće 2019.

Davalac franšize, ističe se dalje u saopštenju, nastavlja da traži partnere i u drugim evropskim zemljama.
Za sada smo fokusirani na zemlje Srednje i Jugoistočne Evrope, ali veliki potencijal vidimo i u zemljama s visokom stopom nezaposlenosti, kao što su Španija i Italija. Naš koncept franšize posebno je pogodan za kompanije koje se već bave edukacijom, kao što su strukovne škole, škole stranih jezika ili privatne škole. S druge strane, kao što to potvrđuje i ova saradnja sa eJobs-om, Coders Lab može da bude opcija i za kompanije za zapošljavanje ili upravljanje ljudskim resursima – smatra Marćin Čoževski.

Pored konstantnog ažuriranja nastavnog materijala, primaoci Coders Lab franšize dobijaju i paket alata koji će im pomoći u svakodnevnom poslovanju – to uključuje i Learning Management System, pomoću kojeg se lako i efikasno organizuju i prate rasporedi predavanja, razmeštaj predavača, profili korisnika, popunjenost prostorija i kurseva, popularnost nastavnika, izveštaji o profitabilnosti i slično.