Edukacija koja unosi razliku

Franšiza školuje IT stručnjake
Franšiza školuje IT stručnjake / Poželjni primaoci Coders Lab franšize su kompanije koje se bave edukacijom, zapošljavanjem, upravljanjem ljudskim resursima
Četvrtak
13.06.2019.
Coders Lab je mnogo više od škole programiranja. Polaznici dobijaju priliku da potpuno promene svoj profesionalni put, a preduzetni ljudi, šansu da pokrenu biznis u perspektivnoj branši.
 

Kada su 2013. otvorili prvi butkamp za kodiranje, koji je zamišljen kao dvomesečni intenzivni kurs programiranja, poljski sistem Coders Lab je na umu imao samo jedno – brzo i efikasno odgovoriti na goruću potrebu tržišta rada za IT stručnjacima. – Tradicionalni obrazovni sistem nije, naime, pratio inovacije koje su poslednjih 10 godina potpuno promenile IT sektor, a zbog svoje nefleksibilnosti, ispostavilo se i da nije mogao da drži korak s ubrzanim promenama. I danas vam je potrebno od tri do pet godina studiranja da biste stekli diplomu informatičara ili programera, koja, opet, ne obuhvata najnovija znanja iz ove oblasti – kaže Gžegoš Moravski, franšizni menadžer Coders Lab-a.

Međutim, Coders Lab ne nudi svojim polaznicima samo kurseve programiranja, već stvarnu i pravu priliku da promene svoj karijerni put i zakorače u perspektivnu oblast – razvoj softvera. Više od  80% naših polaznika uspe u tome, i to u prva tri meseca po završetku kursa – objašnjava Moravski.

Po tome se Coders Lab razlikuje od drugih strukovnih škola. U Coders Lab-u, proces učenja i prenošenja znanja je orijentisan na to da polaznik savlada praktične i konkretne veštine, tako da odmah po završetku butkampa može da se zaposli kao programer. Ne radi se toliko o dobijanju sertifikata koliko o projektima na kojima je student radio tokom kursa. Ovo su, zapravo, „najopipljiviji“ efekti pohađanja škole programiranja, neposredan dokaz o veštinama i znanjima kandidata koji se može dati na uvid budućim poslodavcima. – Nikad nismo verovali u filozofiju „obuči ljude i pusti ih da idu svojim putem“. Baš iz tog razloga smo razvili dodatni program Career Lab, kako bismo našim studentima pomogli da pronađu posao posle pohađanja kursa. Učimo ih kako da pripreme portfolio projekata, kako da napišu CV, kako da se ponašaju tokom intervjua za posao. Pored svega, imamo i mrežu od 300 partnerskih kompanija kojima možemo da preporučimo naše studente – objašnjava Moravski i dodaje da je upravo ovakvim pristupom Coders Lab napravio „malu revoluciju“ na tržištu Poljske i vrlo brzo razvio mrežu svojih škola programiranja širom države. Iskustva polaznika to najbolje potvrđuju...

Iz vojske u IT

Pre nego što je upisao kurs programiranja u Coders Lab-u, Karol Sobieraj je dve godine radio kao profesionalni vojnik. Ispostavilo se da je to bio posao koji i nije pružao mnogo prilika za napredovanje, pored toga što je uključivao i mnogo rutine. U jednom trenutku, odlučio je da nešto mora promeniti. – Nikada dotad nisam zamišljao sebe u IT industriji. Međutim, ispostavilo se da za posao Junior Manual Tester-a nisu potrebni ni iskustvo ni posebno obrazovanje. Odlučio sam da pokušam s tim – priseća se Karol Sobieraj.

Kurs za Manual Tester-a u Coders Lab-u traje dve nedelje, ali podrazumeva i mnogo prekovremenog rada. Obuka je bila intenzivna, ali – što je najvažnije – fokusirana na razvoj praktičnih veština, dok je teorijski deo bio sveden na neophodni minimum.

Trenutno radim za jednu međunarodnu telekomunikacionu kompaniju kao Software Tester. Posao sam našao 10 dana posle završetka kursa – kaže Karol Sobieraj. – Ne treba se plašiti promena, one su sastavni deo našeg života. Samo treba verovati u sebe i raditi... biće da sam ja najbolji primer za to – kaže Sobieraj.

IT kao inspiracija

Ula Duda se „zaljubila“ u programiranje još dok je radila kao projektni menadžer u kancelariji za pripremu tehničke dokumentacije. – Uglavnom smo radili za kompanije iz energetskog sektora, ali bilo je tu i IT projekata. Radila sam uglavnom poslovne analize internih sistema upravljanja. U jednom trenutku sam ove sisteme počela da sagledavam okom programera i zapitala se da li bi moje ideje bile tehnički izvodljive. Tada sam zaključila da bi mi profesija programera u potpunosti odgovarala – priseća se Ula Duda.

U početku uopšte nije znala koju programersku tehniku bi trebalo da savlada. – Zaista sam uživala u stvaranju i efektima svog rada, tako da sam pokušala da napravim front-end za tri-četiri meseca. Međutim, nisam bila zadovoljna rezultatima, dešavalo mi se da neke probleme rešavam i po nedelju dana – kaže Ula Duda. – Jedna moja prijateljica, koja je završila kurs u Coders Lab-u, predložila mi je da upišem njihov butkamp. Ona je bila prezadovoljna, tako da nisam oklevala – objašnjava Duda.

Atmosfera na časovima je od prvog trena bila inspirativna, kaže ona. Svi polaznici su bili izuzetno motivisani da uče i rade, a njoj se posebno dopala konciznost i precizne smernice koje je dobijala tokom kursa. – Ne samo što nam se nudilo ogromno znanje, već sam, povrh svega, tačno znala šta treba da radim i kojim pravcem treba da idem. Da sam nastavila da učim sama – bez obzira na materijal koji se može pronaći na internetu – ne bih mogla da savladam nijednu veštinu ni tako brzo ni tako kvaliteno kao u Coders Lab-u – kaže Ula Duda. – Moj budući poslodavac je prisustvovao prezentaciji finalnog projekta moje grupe. Projekat mu se toliko dopao da me je već sledeće nedelje pozvao u svoj tim – ističe Duda.

Prilika i za preduzetne

Pored toga što je postao cenjena škola programiranja, Coders Lab je i dobra poslovna prilika. Od prošle godine, ovaj poljski sistem daje i franšizu, a prvi internacionalni ugovor potpisan je za teritoriju Rumunije. Primalac franšize postala je rumunska kompanija eJobs, najveća onlajn platforma za zapošljavanje. 

Franšizne partnere Coders Lab traži i u drugim zemljama Srednje i Istočne Evrope.

U Srbiji, sektor informaciono-komunikacionih tehnologija (ICT) jedan je od najvažnijih pokretača ekonomskog rasta zemlje. Udeo računarskog programiranja i usluga oko njega iznosi već oko 70% spoljno-trgovinskog bilansa Srbije. Čini se, međutim, da i dalje treba povećavati broj IT profesionalaca na tržištu, budući da je nezaposlenost u Srbiji dvocifrena. 

Kao davalac franšize, Coders Lab će obezbediti  sav neophodan menadžerski i marketinški alat koji će primaocu franšize omogućiti da nesmetano pokrene i vodi školu programiranja. Primaocu je na raspolaganju i celokupan korporativni know-how, kao i najsavremeniji administrativni softveri i procesi. Njegov osnovni zadatak biće da oformi tim koji će biti zadužen za tekuće poslovanje, ali i uposli predavače koji će držati kurseve. – Naš koncept je savršena prilika za kompanije koje žele da prošire postojeći portfolio i uvećaju prihode to su pre svega kompanije koje se bave edukacijom, zapošljavanjem, upravljanjem ljudskim resursima – kaže Moravski.

Coders Lab je franšiza koja ne zahteva mnogo ulaganja, budući da su troškovi otvaranja škole svedeni na minimum. – Najviše treba izdvojiti za ulaznu naknadu, to jest, kupovinu licence, ali u početne troškove treba uključiti i troškove putovanja i smeštaja partnera i osoblja tokom obuke, kao i prevoda nastavnih i marketinških materijala. U uređenje i opremanje škola ne treba mnogo investirati, jer polaznici obično koriste svoje računare, a namještaj i ostala oprema sastoje se od stolova, stolica, televizora ili projektora. Ne insistiramo na unificiranom dizajnu – kaže Moravski.

Ulazna franšizna naknada za Coders Lab iznosi 20.000 evra, što pokriva kupovinu ekskluzivnih prava na celokupan know-how i podršku u svim oblastima poslovanja. Osim ove naknade, partner plaća i izradu veb-sajta, a troškovi prevođenja nastavnih programa mogu biti raspoređeni na duži rok.