Digitalne veštine u osnovi biznisa

Coding Giants / Škole programiranja su prvenstveno namenjene deci i mladima
Četvrtak
27.06.2019.
Ulaganje u obrazovanje se isplati, kažu osnivači poljske škole programiranja Coding Giants. Šansa se nudi i budućim primaocima franšize iz ovog regiona.
 

Živimo u vremenu u kom nije dovoljno znati čitati i računati – digitalne tehnologije su izrodile i novu definiciju pismenosti, a sa tim, i potrebu za dodatnim obrazovanjem. To je u velikoj meri „pokrenulo“ obe strane u tom procesu – i učenike i obrazovne ustanove. Potražnja za IT veštinama konstantno raste, a najbrži i do sada najefikasniji odgovor na to dale su privatne škole programiranja. Upravo u želji da podele svoje znanje, entuzijazam i strast prema računarima i programiranju, četvorica apsolvenata Varšavskog univerziteta tehnologije osnovalo je 2015. školu programiranja Coding Giants. – Cilj nam je bio da deci i mladima približimo nove tehnologije i edukujemo ih u oblasti kompjuterskog programiranja, ali da uz to razvijamo i njihovu sposobnost logičkog razmišljanja – kažu osnivači škole.

Vrlo brzo su dobili potvrdu da su na pravom putu. Za samo četiri godine poslovanja uspeli su da otvore više od 50 škola u 26 gradova Poljske. Većina škola je i danas u njihovom vlasništvu, ali se svake godine povećava i broj franšiznih podružnica. Primetili su, međutim, da potražnja za edukacijom i razvojem veština u oblasti informacionih tehnologija još uvek nadilazi ponudu u Poljskoj, a prema njihovom utisku – da je tako i na drugim tržištima. Zbog toga su od ove godine ponudili franšizu i preduzetnicima van Poljske, a franšizne partnere traže i u zemljama ovog regiona.

Od potencijalnih kandidata se, pre svega, očekuje da vole rad s decom i mladima. Naravno, treba da budu motivisani i preduzetni, treba da poznaju lokalno tržište obrazovanja i da imaju barem osnovna znanja o informatici, novim tehnologijama, a u idealnom slučaju, i programiranju – kažu u Coding Giants-u.

Za otvaranje jedne škole programiranja pod brendom Coding Giants potrebno je izdvojiti 6.000 evra, i to se računa kao početna investicija koja pokriva naknadu za licencu, opremu i uređenje prostora. Uslov je da učionice ili prostor u kom će se odvijati kursevi programiranja ne budu manji od 30 m2. Tekuća naknada se utvrđuje ugovorom i može se plaćati ili kao redovna mesečna naknada ili kao mesečna provizija od prihoda škole.

Davaoci franšize kažu da njihovi budući partneri mogu da očekuju konstantnu podršku, sa svim prednostima koje donosi razvijen i uhodan sistem. Coding Giants, po pravilima franšizne saradnje, nudi svoju stručnost, brend i know-how, što uključuje i sav materijal za rad – proverene nastavne skripte za vođenje kurseva, edukativni materijal za učenike, kao i marketinški materijal i pristup sveobuhvatnom CRM sistemu koji olakšava proces prijavljivanja polaznika, plaćanja i komunikaciju s klijentima.


Mali veliki programeri / Programe kurseva pripremaju stručnjaci za programiranje koji su pažljivo odabrali i prilagodili materijal uzrastu i sposobnostima učenika – na taj način, nudi se 14 kurseva za nekoliko starosnih grupa (za decu od 6–9, 10–12, 13–16 i 17–19 godina)