Budućnost je u programiranju

Logiscool Senta
Logiscool Senta / Učenje programiranja je i korisno i zabavno
Ponedeljak
22.07.2019.
Anita Barši je u Senti otvorila Logiscool, franšiznu školu programiranja za decu. Nakon godinu dana uspešnog rada, planira da proširi poslovanje.
 

Ne iznenađuje što se u zemljama ovog regiona pojavljuje sve više franšiza koje imaju veze sa informacionim tehnolgijama. Sasvim je izvesno da će u skoroj budućnosti većina zanimanja biti u neposrednoj vezi sa računarima. Osim toga, kodiranje postaje osnovna veština 21. veka, koju, praktično, svako dete treba da zna. I dok su deca još uvek i uglavnom korisnici tehnologija, mnogi su shvatili  da je potrebno da postanu i aktivni kreatori.

Anita Barši, dugogodišnja nastavnica matematike iz Sente, u potpunosti je razumela potrebe novog doba. Od drugarice koja živi u Budumpešti saznala je za Logiscool, školu koja je veoma uspešna i koju deca vole da pohađaju, jer se u njoj programiranje uči na zabavan način. Upravo takav pristup učinio se zanimljivim ovoj preduzetnici iz malog vojvođanskog grada te je kupila franšizu i otvorila školu programiranja Logiscool sredinom februara 2018. u Senti.

Zanimljivo je da je njena škola, kako kaže Anita, bila „jubilarna“ – pedeseta.
Za početak sam odlučila da uzmem pojedinačnu franšizu, ali su pregovori oko master franšize, za čitavu teritoriju Srbije, u toku. Senta jeste mali grad, ali lepo smo počeli poslovanje. Svaki kurs traje 17 nedelja, kao i polugodište u školi, a mi smo završili tri. Kampove za decu i tinejdžere, koji će im dobro doći kao korisna i zabavna aktivnost tokom leta, organizujemo od 1. jula – kaže Anita Barši i dodaje da će programiranje postati jednako bitno kao poznavanje stranog jezika.

Ona objašnjava da škola daje mogućnost da deca nauče programiranje, ali s jednom bitnom razlikom  na zabavan način. – Deca imaju dva časa nedeljno i svaki put prave jednu igricu i lagano uče programske elemente. Na taj način, razvijaju algoritamsko razmišljenje, kreativnost i kako da reše problem. Deca rado dolaze, dolaze redovno, rade u malim grupama i uvek imamo nove đake. Kursevi su namenjeni deci uzrasta od 7 do18 godina, a grupe su od šest do 10 učenika. Predavači su uglavnom mladi studenti ili stariji srednjoškolci koji prolaze našu stručnu i pedagošku obuku – kaže Anita Barši.

Od davaoca franšize iz Mađarske, kako kaže, ima veliku podršku, a naročito je značajna obrazovna platforma (Scoolcode) i programski jezik. Pored toga, dobija jasna upustva u vezi sa marketingom i načinom na koji treba da gradi imidž škole, a svakodnevno poslovanje joj olakšavaju i smernice iz operativnog priručnika. – Saradnja je veoma dobra – ističe ona.

Logiscool je prve škole programiranja otvorio 2014. godine u Mađarskoj. Franšizna mreža brzo i konstantno raste i sada posluje u 12 zemalja sa više od 70 škola.


Vesna Lapčić
saradnik