Dobar biznis u školi programiranja

Kliker IT centar za decu / Škole programiranja za decu su, kao i informacione tehnologije, branša koja raste, zato i predstavljaju dobru poslovnu priliku
Četvrtak
22.08.2019.
Kliker IT centar za decu uskoro će biti otvoren na tri nove lokacije i to kroz franšizni model poslovanja. Osnivač Miomir Popeskov otkriva po čemu se ova škola programiranja izdvaja na tržištu.
 

Kliker IT centar za decu, u kojem se na interaktivan i inovativan način uče osnove kompjuterskog programiranja, robotike i digitalne kreativnosti, nastao je u maju 2015. Kursevi Kliker IT centra su namenjeni deci uzrasta od pet do 18 godina.  

Ideja o osnivanju Klikera došla je u vreme kada sam i sam počeo da učim programski jezik Java pomoću dostupnih materijala sa interneta. Pošto sam krenuo od najjednostavnijih koraka, naišao sam na platforme koje su bile namenjene deci, što me je zaintrigiralo. To se sve, međutim, poklopilo i sa jednom srećnom okolnošću – u to vreme, raspisan je konkurs za biznis ideju koja ima socijalni uticaj. Moj brat, koji radi u inostranstvu, takođe je primetio da je edukacija dece u oblastima novih tehnologija još uvek u povoju, tako da smo se zajedno prijavili na konkurs – i ušli u 10 najboljih ideja, što je bio jasan signal da naša zamisao o školi programiranja za decu – ima potencijala – priča Miomir Popeskov, osnivač Kliker IT centra.

Programi kurseva su, kako kaže, osmišljeni tako da stimulišu kreativnost, maštu, interesovanje za rešavanje problema. Deca uče osnovne principe programiranja kroz stvaranje vizuelnih, interaktivnih i multimedijalnih aplikacija – različitih igrica, animacija, mobilnih aplikacija, pa čak i sajtova.

Tražnja za programima koje pružamo raste, jer sve više roditelja uviđa da su zanimanja iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija najperspektivnija, i u svetu i kod nas. Mi nemamo zabludu da će se svi naši polaznici baviti programiranjem, i to kažemo roditeljima. Ideja je da deca, kao kreatori digitalnih sadržaja, kontaktu sa elektronikom i robotikom, steknu prva pozitivna iskustva kako bi se opredelili za takve smerove u kasnijem obrazovanju, ali i da razviju logiku, kreativnost, algoritamsko razmišljanje, timski rad – što će svakako koristiti bez obzira čime se budu bavili u životu. Spomenuo bih i da mnogo dece prođe sve naše kurseve i uvek zapitkuju kad ćemo ponuditi nove, jer se istinski zainteresuju za materiju i već u tom uzrastu pokažu motivaciju da se bave IT tehnologijama – priča Popeskov.

– Još jedna prednost našeg koncepta jeste i rad u malim grupama, do osam polaznika, tako da su predavači posvećeni svakom detetu, prate njegov napredak i izveštavaju roditelje o tome. Naše četvorogodišnje iskustvo i broj dosadašnjih polaznika, kao i saradnja sa različitim kompanijama i organizacijama, jesu kvaliteti zbog kojih nas roditelji i deca rado preporučuju drugima – kaže Miomir Popeskov.

Na rast interesovanja ukazuje i to što je za nekoliko godina Kliker IT centar započeo poslovanje u nekoliko gradova u Srbiji, ali i u Banjaluci (BiH) i Nikšiću (Crna Gora). Osim tri sopstvena centra u Beogradu, Kliker IT centar svoju mrežu širi i putem franšize. – O franšizingu smo počeli ozbilno da razmišljamo posle susreta sa zainteresovanima iz Banjaluke koji su upravo predlagali da otvore školu programiranja tako što bi kupili našu franšizu. Oni su, zapravo, i naši prvi franšizni partneri, sa kojima sarađujemo i danas. Nakon toga su se zainteresovani za franšizu sami javljali, iako nismo radili na promociji te opcije. Shvatili smo, međutim, da potreba za školama programiranja postoji i van Beograda, što nas je motivisalo da ozbiljno poradimo na razvoju franšiznog sistema, kako bismo na najbolji mogući način naše programe učinili dostupnim što većem broju dece, a i kako bismo dalje razvijali biznis – objašnjava Popeskov.

U Srbiji za sada posluju dve franšizne škole i četiri franšizna kornera, a od septembra, kako kaže Miomir, biće otvorena još tri franšizna centra – u Požarevcu, Pančevu i Čačku.

 – Neke franšize su aktivnije od drugih, ali sa svim postojećim primaocima dobro sarađujemo. Naime, idealan primalac franšize je osoba koja je, pre svega, spremna da se posveti tom poslu. Ovo zvuči kao kliše, ali je zaista tako, jer je potrebno konstantno unapređivati imidž škole na lokalu, testirati nove kanale komunikacije i osluškivati potrebe i utiske dece i roditelja. Pokazalo se kao prednost ako primaoci franšize već imaju iskustva u oblasti edukacije, jer poznaju principe marketinga za tu branšu, imaju bazu potencijalnih polaznika i njihovih roditelja i manje-više spremne prostorije za rad. Poznavanje IT-a ili programiranja nije neophodno, ali je svakako prednost, jer će tako lakše objasniti zainteresovanim roditeljima šta deca uče i zašto je to korisno za njih, lakše će naći potencijalne predavače, jer se već kreću u tim krugovima, a mogu i sami voditi neke kurseve – kaže Miomir.

Bez obzira na prethodno iskustvo i znanje, primaoci Kliker franšize prolaze obuku, a specifično je to što su treneri koje drže obuke za nove predavače mahom i autori programa, tako da su njihova iskustva i poznavanje kurseva dragoceni za primaoce franšize. – Kao još jedan vid podrške naveo bih i opciju ličnog prisustva ili video uključenja novih predavača na neki od časova koje drže naše kolege u Beogradu, kao i opcija da mi, takođe putem kamere, ispratimo čas na novoj lokaciji. Ideja je da iskoristimo tehnologiju radi što bolje razmene iskustava i pružanja istog kvaliteta nastave na svim lokacijama. Svako unapređenje programa, nakon što se istestira u Beogradu, deli se sa ostalim franšizerima, kao i novi programi na kojima konstantno radimo. Kao davaoci franšize, naravno, stojimo na raspolaganju za sve organizacione savete i jednom kada se sistem uspostavi, relativno lako se dalje sam razvija uz zalaganje primaoca franšize i našu podršku – objašnjava Miomir kakvu podršku sve primaoci franšize mogu da očekuju od Kliker IT centra.

Primetno je da konkurencija u oblasti škola programiranja raste. Popeskov kaže da se Kliker IT centar izdvaja od drugih po iskustvu koje su stekli u edukaciji dece i raznovrsnoj ponudi programa. – Pomenuto iskustvo se preslikava na kvalitet naših programa koje kontinuirano unapređujemo, ali i odnos sa decom i roditeljima. Sa više od 3.000 polaznika, praktično da nema deteta ili situacije sa kojom se nismo susreli ili ne znamo kako da je rešimo na najbolji mogući način, a to nesebično delimo i sa našim partnerima. Spomenuo bih i eksterne događaje koje organizujemo da bismo podigli svest o važnosti ovakve edukacije. Uglavnom su to skupovi na kojima profesionalci iz IT i srodnih industrija deci i roditeljima približavaju svoja zanimanja. Tu su i periodična takmičenja u programiranju “Future Kids Hackathon”, koja treba da motivišu decu da i van Klikera ili redovne škole unapređuju svoja znanja iz oblasti programiranja. Deca na jednom mestu, osim dobrog druženja, mogu da osvoje i nagrade za pokazano znanje. Kao sporedni cilj, pomenuti događaji imaju i jačanje brenda i poverenja kod roditelja, kao i umrežavanje Klikera sa iskusnim profesionalcima iz branše i njihovim kompanijama – objašnjava Miomir Popeskov.

On kaže da u narednom periodu očekuje intenzivnije širenje franšizne mreže u Srbiji, ali i šire.
Interesovanje postoji i u zemljama regiona te bi početkom januara naredne godine trebalo da uđemo i na tržište Severne Makedonije. Međutim, želimo da naš sistem uvođenja novih franšiza bude dobro ustrojen i temeljan – naglašava Popeskov.


U Srbiji i regionu / Kliker IT centar ima poslovnice u nekoliko gradova u Srbiji, ali i u Banjaluci (BiH) i Nikšiću (Crna Gora). Osim tri sopstvena centra u Beogradu, Kliker mrežu širi i putem franšize
Podaci o interesentu
Podaci o interesentu
If you see this, leave this form field blank
Vesna Lapčić
saradnik