Ulaganje u budućnost dece

Maple Bear u Rumuniji / U Sibinju se otvara vrtić koji će primenjivati najbolje prakse kanadskog bilingvalnog obrazovanja
Petak
30.08.2019.
Obrazovni sistem Maple Bear već godinama razvija franšiznu mrežu svojih vrtića i škola izvan granica Kanade. Ove godine, otvoriće i prvu franšiznu školu u Evropi.
 

Obrazovni sistem Maple Bear je do sada putem franšize preneo i implementirao najbolje prakse kanadske bilingvalne nastave i metodologija podučavanja u 19 zemalja sveta – pod brendom Maple Bear u ovom trenutku posluje gotovo 400 škola koje pohađa više od 40.000 učenika.

Od septembra ove godine, Maple Bear će otvoriti i prvu obrazovnu ustanovu u Evropi – franšizu ovog kanadskog sistema kupio je vrtić FRAM Kindergarten iz Sibinja u Rumuniji, navodi se u zvaničnom saopštenju.

Kako to franšizna saradnja podrazumeva, vrtić će nastaviti da posluje pod brendom Maple Bear, primenjujući od sada u potpunosti obrazovne metodologije i know-how ovog kanadskog sistema. U procesu konverzije i prelaska na nove načine rada, primaocu franšize će direktno pomagati akademski tim Maple Bear-a. Pored toga što su prošli obuku, primalac i osoblje škole u Sibinju će i tokom cele školske godine moći da se oslone na pomoć i podršku stručnog tima iz Kanade, navodi se dalje u saopštenju.

Partner u Sibinju, međutim, već radi i na otvaranju osnovne škole, takođe pod franšizom Maple Bear-a. Osnovna škola će biti smeštena u zasebnu zgradu, a bila bi spremna da upiše prvu generaciju dece koja će predškolski program završiti u sibinjskom vrtiću Maple Bear.
Motivacija za otvaranje škole definitvno mora da bude duboka i snažna – moja potiče iz porodice i povezana je s mojim interesovanjem za edukaciju male dece. Više od ulaganja u ovaj projekat, osećam da mi, zapravo, investiramo u budućnost, jer smo u zajednicu doneli najbolje prakse koje valja slediti. Za mene, Maple Bear je dvojezični obrazovni program kakav nam je bio potreban kad smo mi išlu u školu. Zaista sam srećna što sad bar mogu da ga pružim generacijama moje dece – kaže Iljana Vrančanu (Ileana Vranceanu), vlasnica vrtića FRAM Kindergarten koji će od sada poslovati pod franšizom Maple Bear-a.

Naš prvi franšizni partner deli iste vrednosti i strast prema obrazovanju i ulaganju u budućnost dece. Uvereni smo da će usvajanje našeg bilingvalnog programa proteći glatko i bez problema, s obzirom na okruženje i uslove koje smo zatekli u vrtiću – vidimo da je uz sjajne nastavne strategije engleski jezik već postao deo svakodnevnog života dece  – kaže Jan Bidan (Yann Bidan), generalni direktor kompanije Maple Bear Central and Eastern Europe, zadužene za razvoj mreže i podršku primaocima franšize iz ovog dela Evrope.

Maple Bear planira da u Rumuniji otvori 10 obrazovnih ustanova, vrtića i osnovnih škola, uz mogućnost otvaranja gimnazije i srednjih škola u doglednoj budućnosti. Za sada je izvesno da će po otvaranju škola u Sibinju, tokom 2020. biti otvoreni i franšizni vrtić i osnovna škola u Sofiji u Bugarskoj. Franšiza Maple Bear-a, da podsetimo, dostupna je i za preduzetnike iz zemalja ovog regiona. 

Međutim, gde god da se pojavi, Maple Bear posluje u skladu s lokalnim propisima o obrazovanju, nudeći potpuno prilagođene lokalne kurikulume uz kanadski program i metodologiju podučavanja, ističe Bidan. – Na taj način, poštujemo i lokalnu kulturu i pružamo mnogo više mogućnosti za dalje školovanje. Mi ne želimo da stvorimo Francuze, Amerikance ili Kanađane, već da odgajamo decu poštujući njihov kulturni identitet, ali koja će razmišljati kao građani sveta. Priprema za 21. vek, konstantan prosec učenja i obrazovanje dece kao građana sveta – utkani su u same temelje kanadskih nastavnih metodologija koje su stvorene da obrazuju dete u svakom pogledu – fizički, intelektualno, emocionalno i socijalno – objašnjava Bidan.


Maple Bear širom regiona / Pored škola u Sibinju, tokom 2020. biće otvoreni i franšizni vrtić i osnovna škola u Sofiji u Bugarskoj, a franšiza se nudi i preduzetnicima iz zemalja ovog regiona