S programiranjem u svet

Coders Lab
Coders Lab / Novi franšizni ugovor potpisan je u Indoneziji, a poljski sistem je zainteresovan da primaoce franšize pronađe i u zemljama ovog regiona
Petak
25.10.2019.
Poljska škola programiranja Coders Lab nastavlja da širi franšiznu mrežu na inostranim tržištima. Zainteresovani su i za zemlje Balkana.
 

Prve škole programiranja Coders Lab pojavile su se 2013. u Poljskoj. Brzo su se izdvojile po svojim intenzivnim kursevima (butkampovima) koji su polaznicima omogućavali da brzo i kvalitetno savladaju veštine programiranja. Za mnoge su ovi kursevi bili i prekretnica u životu. Praksa, naime, pokazuje da studenti koji završe Coders Lab vrlo brzo pronalaze posao – čak 82% polaznika pronađe posao u roku od tri meseca po završetku obuke. Do sada je programe Coders Lab-a savladalo više od 43.000 ljudi. Ohrabreni uspehom koji su postigli na domaćem tržištu, od 2018. Coders Lab nudi franšizu svojih škola i kreće u internacionalnu ekspanziju.

Rumunija je bila prvo strano tržište na kojem je ovaj poljski sistem pronašao ekskluzivnog partnera – bila je to najveća onlajn platforma za zapošljavanje eJobs.

Ovih dana, pak, Coders Lab je potpisao novi franšizni ugovor, i to za teritoriju Indonezije. Primalac franšize postala je lokalna škola Koding Next, koja već organizuje kurseve programiranja za decu i tinejdžere. Ovom franšiznom saradnjom, Koding Next dobija priliku da proširi portfolio usluga kursevima programiranja za odrasle.

U Indoneziji zaista vlada velika potražnja za programerima, zato smo i uvereni da će kursevi Coders Lab-a biti veoma popularni u Džakarti, gde mnogo zaposlenih traži priliku da unapredi svoje profesionalne kvalifikacije. Znamo da su pred nama godine plodne saradnje i verujemo da će Indonezija uskoro biti jedno od najvažnijih tržišta za Coders Lab – kaže Bartek Vasik, osnivač Koding Next-a.

Za početak, Coders Lab će u Indoneziji ponuditi tri kursa – JavaScript Specialist, Java Developer: Web i Back-End Developer: Python. Primalac franšize očekuje veliki broj zainteresovanih, posebno iz korporativnog sektora. Vasik, naime, tvrdi da već svakodnevno dobija brojne upite iz kompanija koje se bore s nedostatkom programera na tržištu. Koding Next će imati ekskluzivno pravo da organizuje kurseve Coders Lab-a na široj teritoriji Džakarte, u kojoj živi skoro 32 miliona stanovnika.

Ulazak u Indoneziju je naredna faza u izgradnji međunarodnog brenda. Sigurni smo da će Koding Next, s obzirom na svoje prethodno iskustvo, biti uspešan i da će privući nove polaznike. Indonezija je veliko i perspektivno tržište, koje je već postalo jedno od najpopularnijih globalnih destinacija za autsorsing u sektoru IT-a. Usluge Coders Lab-a će sigurno pomoći mnogim kompanijama da dobiju edukovan kadar, a polaznicima da promene profesiju i nastave karijeru u jednoj od najtraženijih branši – kaže Marćin Čožeski, osnivač i izvršni direktor Coders Lab-a.

Coders Lab, ističe dalje on, nastavlja da traži nove primaoce franšize u inostranstvu. Zainteresovani su da ekskluzivne partnere pronađu u Švedskoj, Španiji, Austriji, Nemačkoj, Češkoj, Mađarskoj, zemljama Baltika, ali i Balkana. Franšizni model ovog sistema predviđa da je primalac franšize zadužen za marketinške aktivnosti, prodaju, organizovanje i sprovođenje kurseva. Davalac franšize, s druge strane, zadržava potpunu kontrolu nad proizvodom i sadržajem kurseva.

Naš koncept može da bude vrlo atraktivna opcija za kompanije koje žele da prošire svoj poslovni profil. Radi se, pre svega, o kompanijama koje se već bave edukacijom, kao što su strukovne škole, škole stranih jezika ili privatne škole. S druge strane, praksa već pokazuje da Coders Lab može biti primamljiva opcija i za kompanije za zapošljavanje ili upravljanje ljudskim resursima – podseća Gžegoš Moravski, franšizni menadžer Coders Lab-a.