Mreža se širi
Mreža se širi / Požarevac, Pančevo i Čačak – nova mesta na franšiznoj mapi Kliker IT centra
Četvrtak
07.11.2019.
Kliker IT centar za decu, u kojem se uče osnove kompjuterskog programiranja, robotike i digitalne kreativnosti, počeo je od septembra sa radom na četiri nove lokacije – od toga, tri su franšizne.
 

Nove franšizne lokacije su otvorene u Požarevcu, Pančevu i Čačku, dok je Kliker IT centar otvorio i jednu sopstvenu poslovnicu u beogradskom naselju Mirijevo. Miomir Popeskov, vlasnik i idejni tvorac ovog franšiznog sistema, kaže da svakog meseca dobija upite za franšizu te da veruje da će se uskoro realizovati i nova partnerstva. – Naravno, da nisu svi upiti iste ozbiljnosti, ali interesovanje postoji. Javljaju se ljudi i iz okolnih zemalja – kaže Popeskov.

Novi primaoci franšize su, kako kaže, prepoznali poslovnu šansu u pokretanju Kliker IT centra, što je bio glavni motiv za ulazak u partnerstvo. – Dvoje primalaca je tražilo ideju za posao, a do sada nisu imali dodirnih tačaka ni sa edukacijom niti sa programiranjem. Istraživali su dosta na internetu, naišli su na Franchising portale i tu su, zapravo, i saznali za nas. Treći primalac franšize, iz Pančeva, već ima jednu franšizu iz oblasti edukacije, a sa Klikerom je želeo da obogati postojeću ponudu – kaže Popeskov.

Kada je reč o širenju u inostranstvu, pre svega, zemljama regiona, Popeskov kaže da su otvoreni za saradnju. – Verujem da bi za početak najbolje bilo da ozbiljnom kandidatu damo pojedinačnu franšizu na određeni „testni“ period sa pravom preče kupovine master franšize, ukoliko se pokaže dobro u poslovanju i saradnji – kaže Popeskov.

Deca u Kliker IT centru uče osnovne principe programiranja kroz stvaranje vizuelnih, interaktivnih i multimedijalnih aplikacija – različitih igrica, animacija, mobilnih aplikacija, pa čak i sajtova. 

Trenutno, u Srbiji Kliker ima 13 poslovnica, od čega je devet u rukama primalaca franšize, dok u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori posluje po jedna franšizna poslovnica.


Vesna Lapčić
saradnik