Nove škole brzog čitanja

Škola brzog čitanja i mudrog učenja / Prilika za decu koja žele bolje rezultate u školi, ali i rešenje za preduzetnike koji sanjaju o pokretanju sopstvenog posla
Četvrtak
13.02.2020.
Pored primaoca master franšize, „Školi brzog čitanja i mudrog učenja“ pridružila su se i dva pojedinačna primaoca franšize u Severnoj Makedoniji.
 

Krajem 2019. „Škola brzog čitanja i mudrog učenja“ je i zvanično stigla na tržište Severne Makedonije – potpisivanjem franšiznog ugovora, edukativni centar St. George postao je primalac master franšize i preuzeo obavezu da dalje razvija franšiznu mrežu „Škole“ na teritoriji Severne Makedonije. Samo posle mesec dana, potpisana su dva nova ugovora o franšizi, tako da su se mreži „Škole brzog čitanja i mudrog učenja“ pridružila dva nova partnera.

Posao se radi od srca

Julija Kališevska je upravo jedan od novih primalaca ove edukativne franšize. Kao majka troje muške dece, u svom domu je, kako kaže, već imala mini-školu. Kako su deca rasla, počela je da razmišlja kako da im pomogne u školskim obavezama.

Morate da budete vrlo kreativni u pronalaženju načina kako da motivišete decu da bi uradili domaći zadatak ili pročitali lektiru. Verovala sam da postoje modeli i metode funkcionalnog učenja koji se razlikuju od onih kada smo mi išli u školu. Kada sam saznala za „Školu brzog čitanja i mudrog učenja“, shvatila sam da je to upravo metoda za kojom sam tragala i da sada mogu pomoći svojoj deci da postanu „bolja verzija“ sebe – da probude svoj potencijal pomoću ovih moćnih tehnika i alata za čitanje i učenje, da razviju veštinu izdvajanja najbitnijih informacija, dugotrajnu memoriju, funkcionalno izražavanje kroz prezentaciju naučenog i, naravno, da uštede vreme – navodi sve prednosti Kališevska.

S druge strane, saznavši da daju franšizu, shvatila sam da je „Škola“ i odlična prilika za pokretanje sopstvenog posla, posebno što bi to bio posao u kojem bih istinski uživala i radila ga od srca – dodaje Julija Kališevska koja je potpisala franšizni ugovor za centralni deo Skoplja.

Julija je, inače, odavno tragala za stabilnim franšiznim sistemom, jer bi to bila, kako kaže, dobra osnova za pokretanje sopstvenog posla. Posebno joj je bilo važno kakvu će podršku dobiti od davaoca franšize te je to bio jedan od osnovnih faktora koji je presudio da uzme ovu franšizu. Svidela joj se podrška koju je dobila tokom obuke za predavače i držanje nastave, kao i po pitanju vođenja i poslovanja edukativnog centra. – Iako imam diplomu iz marketinga i menadžmenta i deo sam porodičnog preduzeća u koje smo svi uključeni, ovo je ipak bila odlična prilika da ostvarim svoj san u kojem bih mogla da izrazim svu svoju kreativnost – kaže ona.

Prvi utisci su više nego pozitivni. S ponosom, ističe naša sagovornica, primećuje da su današnji roditelji vrlo posvećeni, brižni i da mnogo ulažu u svoju decu. – U Severnoj Makedoniji skoro svako dete pohađa neke dodatne časove, ide na sport ili kurs jezika. Roditelji su prepoznali i značaj „Škole brzog čitanja i mudrog učenja“ te da će deca zahvaljujući onome što nauče kod nas lakše sama savladavati lekcije iz biologije, hemije i drugih predmeta. Na taj način, roditelji neće morati da plaćaju dodatne časove, a deci će ostati više slobodnog vremena – objašnjava ona.

Drugi posao s puno potencijala

Novi primalac franšize je i Ljubomir Stojčeski. On je, sa svojom partnerkom Viktorijom, takođe uzeo franšizu za Skoplje, ali za opštinu Karpos. – Otkako smo saznali za uspeh „Škole brzog čitanja i mudrog učenja“ u drugim zemljama regiona, odlučili smo da se i mi priključimo timu i jedan efikasan metod donesemo u našu zemlju. Kroz ovaj program, želimo da pomognemo makedonskim učenicima da postignu značajno bolje rezultate u obrazovanju, mentalnom razvoju, da napreduju u životu. Dodatni potencijal, u poslovnom smislu, vidimo i u mogućnosti da se usavršavaju i studenti i odrasli, kojima metode „Škole“ mogu pomoći u daljem razvoju karijere – kaže on.

Stojčeski ističe da se na teritoriji opštine na kojoj će biti otvorena njegova „Škola brzog čitanja i mudrog učenja“ već nalazi veliki broj osnovnih i srednjih škola, što je i znak da ima mnogo dece kojoj će pomoć biti potrebna. – Nadamo se da ćemo vrlo brzo upriličiti svečano otvaranje i da ćemo održati prvu besplatnu radionicu za sve zainteresovane – namopinje Stojčeski.

Ulazak u novi posao neće mu predstavljati veliki problem, kaže on. Stojčeski je, naime, diplomirani inženjer elektrotehnike i magistar ekonomije koji već ima iskustva u preduzetništvu – pored toga što vodi svoje preduzeće, angažovan je i kao mentor u oblasti socijalnog preduzetništva. Njegova partnerka Viktorija je diplomirala makedonski jezik i radi u jednoj od najvećih izdavačkih kuća u Severnoj Makedoniji.

– „Školu brzog čitanja i mudrog učenja“ doživljavamo kao našu drugu profesiju sa velikim potencijalom za dalji razvoj – ističe Stojčeski.


Novi partneri u Skoplju / „Škola brzog čitanja i mudrog učenja“ uskoro će imati dva edukativna centra i u glavnom gradu Severne Makedonije
Vesna Lapčić
saradnik