Znati i zaraditi uz franšizu

TinkerLabs / U Hrvatskoj trenutno pod brendom ovog edukativnog koncepta posluje sedam centara
Petak
13.03.2020.
Školi TinkerLabs, koja počiva na inovativnom vanškolskom programu učenja nauke, tehnologije, inženjerstva, umetnosti i matematike (STEAM), tokom prošle i ove godine pridružilo se pet novih franšiznih centara.
 

TinkerLabs je svoje poslovanje započeo u Osijeku i Vinkovcima, da bi se tokom prošle i ove godine ovom franšiznom sistemu pridružili i centri u Zagrebu (Kajzerica i Vrapče), Varaždinu, Slavonskom Brodu i Rijeci. Centri u Zagrebu su počeli da rade krajem prošle godine, dok će ostala tri centra „otvoriti vrata“ za decu od jeseni.

Krešimi Bikić, primalac master franšize koji je zadužen za širenje mreže u Hrvatskoj, kaže da je profil pojedinačnih primalaca ove franšize različit.  – Dva centra u Zagrebu je uzela žena koja je imala uhodan privatni posao blizak ovome što mi nudimo, tako da je samo proširila ponudu u svojim prostorima. Primaoci u Slavonskom Brodu su dvoje mladih, koji su tek završili fakultet i uz pomoć podsticaja od države kreću u preduzetništvo. Primaoci iz Rijeke su bračni par sa uhodanim privatnim poslovima, a s ovime kreću u novi izazov. Primalac iz Varaždina je učiteljica razredne nastave, zaposlena u državnoj školi koja prvi put kreće u privatni biznis kroz franšizu – objašnjava Bikić.

Njihova želja je da se, kako kaže, prošire u celoj Hrvatskoj, ali bez žurbe. – Važno je odabrati prave primaoce franšize – ističe on i dodaje da su u toku pregovori za nova tržišta te se nada da će biti realizovani do kraja godine. 

TinkerLabs u Slavonskom Brodu

Josip Čaklovac iz Slavnoskog Broda jedan je od novih primalaca TinkersLab franšize. Završio je Elektrotehnički fakultet u Osijeku, ali je zbog želje da poveže tehnička znanja sa soft veštinama upisao i Ekonomski fakultet. Preduzetništvo, odnosno, pokretanje sopstvenog biznisa ga je, kako svedoči, oduvek zanimalo. Iako je studirao elektrotehniku, uvek se samostalno edukovao o biznisu, pohađao kurseve, seminare, čitao knjige, sve dok nije upisao i ekonomiju. – Na Ekonomskom fakultetu sam imao predmet „franšiza“ i zahvaljujući tome sam shvatio koliko preduzetnici-početnici prelaze prepreka koje, zapravo, zahtevaju iskustvo da bi se uspešno prevazišle. Teorija u tim situacijama nije do pomoći. Tada sam odlučio kako ću, pre pokretanja sopstvenog poslovanja, prvo steći iskustvo kroz rad u nekoj firmi ili ću kupiti franšizu, koja je po svim segmentima bolji odabir od startup-a za početnika. Mana može biti visina ulazne franšizne naknade, što sam imao na umu – priča ovaj mladi preduzetnik.

Sa TinkerLabs franšizom se upoznao na jednom predavanju na kojem je gostovao vlasnik ovog sistema Alan Orlić. Josip se, kako kaže, oduševio konceptom, a nakon toga je razmotrio i mogućnosti kupovine franšize. – TinkerLabs franšiza je izuzetno dobro posložena i jako je blizu svim karakteristikama koje franšizni sistem mora da ima. Upoređujući je sa drugim franšizama na tržištu, TinkerLabs mi je po svim parametrima bio daleko najbolji – kaže on zašto se odlučio baš za ovu franšizu.

Svemu je pristupio veoma pažljivo, a posebnu pažnju je posvetio saradnji s vlasnikom franšize i primaocem master franšize za Hrvatsku. – Verujem da ako vlasnici franšize ne odgovaraju mom karakteru i ako ne delimo slične poglede na biznis te se teško slažemo u nekim stavovima, nije dobro kupiti tu franšizu, koliko god se ona na papiru činila idealnom. Kroz razgovor sa Alanom i Krešom sam shvatio da su ozbiljni ljudi u poslu sa mnogo iskustva te da od njih mogu jako mnogo naučiti, a s druge strane, jako dobro se slažemo i privatno i to je upravo poslovni odnos koji je za mene idealan – kaže on.

U posao je, pak, ušao sa svojom devojkom. Kaže da im je TinkerLabs franšiza, između ostalog, omogućila samozapošljavanje sa, kako ističe, „pristojnom zaradom uz dovoljno slobodnog vremena i potencijalom za rast te uživanje u poslu“. – Stvarno smo oduševljeni TinkerLabs programom i time na koji način on utiče na decu. I na kraju, iskustveno znanje koje ću dobiti kroz ovu saradnju verovatno je neprocenjivo i jedan je od ključnih faktora koji su me privukli ovom sistemu – kaže Čaklovac.

Četiri „sprata“ piramide

TinkerLabs ima jedinstaven vanškolski program u kojem se podstiču inovativnost i razvoj samopuzdanja deteta kroz igru i zabavne eksperimente. Reč je o novom načinu STEAM učenja o nauci (biologiji, hemiji, fizici), tehnologiji (programiranju), inženjerstvu (robotici), umetnosti i matematici kroz eksperimente.

Nastava u TinkerLabs-u sprovodi se kroz osam kontinuiranih godina učenja i čine je četiri stepena obrazovne TinkerLabs piramide: TinkerTots, (uz naredni napredniji kurs TinkerTots Plus) predviđen za učenike predškolskog uzrasta, od 4 do 6 godina starosti; Tinker Town (i njegov par Tinker Town Plus) osnovni je kurs TinkerLabs koncepta i predviđen je za učenike školskog uzrasta od 7 do 10 godina; Tinker World (i naredni Tinker World Plus) koji otkriva i istorijsko-geografski kontekst najpoznatijih otkrića iz istorije čovečanstva, kao i naučnice i naučnike koji su za ta otkrića zaslužni i kurs TinkerUniverse (i naredni TinkerUniverse Plus) gde učenici pronalaze svoj STEAM fokus te se baziraju na projekte složenije izrade.


Prednosti za preduzetnike-početnike / Iskustvo i znanje iskusnih davalaca franšize neprocenjivo za nove franšizne partnere TinkerLabs-a
Vesna Lapčić
saradnik