Petak
09.10.2020.
Uprkos tome što je pandemija snažno pogodila sektor turizma, franšizni sistem Direct Booker je svoje poslovanje proširio na tržište Italije. Primalac franšize je stari znanac.
 

Valentino Lucis, postojeći primalac franšize Direct Booker-a za oblast Cresa, Raba i Lošinja, odlučio je, naime, da se upusti u još jedan izazov i potpiše ugovor o franšizi i za oblast Furlanija-Julijske krajine (Friuli-Venecija-Giulia) u Italiji. Za mnoge je možda ludost investirati u turizam i upravljanje privatnim smeštajem u vreme kada su putovanja svedena na minimum, međutim, za Lucisa, kako sam kaže, bilo je pravo vreme za takav poduhvat.  

Odlučio sam se za Italiju, i to upravo u ovo vreme pandemije, jer verujem da je više nego ikad u ovoj krizi potrebno iznajmljivačima privatnog smeštaja ponuditi ruku partnerstva i pozicionirati njihove ponude na što veći broj „buking“ kanala. Kada okolnosti budu povoljnije, kada prođe ovo teško i krizno vreme, pokrenuće se i prodaja smeštajnih turističkih kapaciteta, pogotovo onih koji su već dobro pozicionirani. Verujem da partneri koji budu sarađivali sa Direct Booker-om to mogu da očekuju – kaže Lucis, koji se u ugostiteljskom poslu nalazi već osam godina.

Franšizu Direct Booker-a za oblast Cresa, Lošinja i Raba uzeo je u decembru 2018. Iako je situacija sa koronavirusom u potpunosti promenila poslovno okruženje, održali su poslovanje i tokom ove godine i trenutno upravljaju sa stotinak objekata i nastavljaju sa daljim rastom. Pošto se uverio da franšiza radi i da je poslovni model dobro osmišljen, siguran je da će vremenom postići i dobre rezultate u Italiji. – Video sam da je ljudima koji se bave iznajmljivanjem smeštaja potrebna usluga koja im može pomoći oko popunjavanja njihovih jedinica, a da pritom ne moraju brinuti oko dopisivanja s gostom, praćenja kalendara i slično. Direct Booker je, naime, razradio baš sve što treba jednom iznajmljivaču i nudi potpunu agencijsku uslugu po principu „ključ u ruke“ – kaže on.

I za njega lično, uzimanje franšize bio je pravi izbor, više nego da je posao, kako kaže, pokrenuo od nule.
Franšiza mi nije strana, radio sam već po ovom modelu. U franšiznom poslovanju sve je već razrađeno, problemi izbegnuti, već vidimo i rezultate, učinke marketinga. Sve od A do Š, što jednom poslovanju treba – kaže on.

Danijela Kraljević, franšizni menadžer Direct Booker-a, kaže da kompanija nastavlja sa širenjem franšizne mreže uprkos situaciji s koronavirusom. – Znamo da je situacija sa koronom škakljiva, ali opet mislimo da za preduzetne pojedince ovo može biti i dobra prilika. Ljudi su ostali bez posla, a mnogo je onih koji traže rešenja i žele da sami nešto pokrenu – ističe Kraljević.


Valentino Lucis, primalac franšize Direct Booker-a / Uz oblast Cresa, Raba i Lošinja, od sada će biti zadužen i za italijansku oblast Furlanija-Julijska krajina u Italiji
Vesna Lapčić
saradnik