Dobra investicija u budućnost

Branka Bebić, primalac franšize poljske škole programiranja Coding Giants za tržište Hrvatske
Utorak
02.02.2021.
Škola programiranja iz Poljske Coding Giants će krajem februara dobiti franšizu u Hrvatskoj. Kako je pronašla svoj put do Coding Giants-a i šta ju je posebno privuklo ovom konceptu, otkriva Branka Bebić, vlasnica licence za tržište Hrvatske.
 

To što se odlučila za franšizu iz oblasti programiranja, nije bilo nimalo slučajno. – Celi svoj karijerni život sam provela u „digitalu“ – počinje priču Branka Bebić, preduzetnica koja je pre par meseci postala primalac franšize poljske škole programiranja Coding Giants za tržište Hrvatske. Više od 10 godina sticala je iskustvo i napredovala radeći za Google u Irskoj, Facebook Authorised Sales Partnera Httpool, A1 i MojPosao u Hrvatskoj. No, period rada u korporacijama okončao se krajem leta 2020. kada je prvi put pomislila da bi mogla pokrenuti „nešto svoje“. Želela je, kako kaže, da izgradi svoj biznis i prenese najbolje primere korporativne kulture i na ove prostore.

Biti svoj na svome – uz podršku partnera

Za ovu odvažnu odluku delimično je mogao biti „kriv“ i porodični „preduzetnički gen“. – Moja porodica je celi svoj život provela u privatnom biznisu, i u tome su jako uspešni. Ja sam jedina, zapravo, radila u korporacijama, ali, kad se osvrnem, vidim da sam i unutar korporacija uvek funkcionisala kao preduzetnik i htela stvari napraviti da budu bolje za kompaniju – objašnjava Bebić zašto svoj ulazak u preduzetništvo nije doživela kao posebno hrabar potez već kao prirodno stanje stvari. – Mene su roditelji odgajali u tom duhu, naučili da ti niko neće ništa dati na tanjuru. Moraš stvoriti priliku za sebe – kaže Branka Bebić.

Dok je razmišljala o poslovnim idejama, odlučila je da posluša savet prijatelja i pogleda prezentaciju škole programiranja za decu Coding Giants te tako saznala da ova kompanija iz Poljske nudi franšizu i traži partnera za tržište Hrvatske. Gotovo istog trena i bez mnogo premišljanja poslala je upit. – Ono što se meni posebno svidelo je što sam sa ovim poslom mogla, prvo, ostati u „digitalu“ i drugo, raditi s decom. Uz sve dobrobiti koje biznis može da donese, smatram da je najlepše što edukacija dece i mladih dugoročno doprinosi – celom društvu. Deca se na časovima Coding Giants-a ne uče samo programiranju – što je danas tražena i cenjena vještina – već se osposobljavaju za život i rad u svetu u kojem je digitalna pismenost postala podjednako važna kao pisanje, računanje, poznavanje engleskog jezika... Da ne spominjem koliko ovakvi kursevi podstiču razvoj kreativnosti, logičnog mišljenja, strpljenja, doslednosti  – objašnjava Branka Bebić zašto se nije dvoumila kada su je kontaktirali iz sedišta Coding Giants-a i nakon prvih razgovora ponudili saradnju.

Zbog svog bogatog iskustva, znanja i optimizma s kojim je ušla u novi poslovni poduhvat, Branka Bebić je, kako i sama u šali kaže, bila „idealan“ kandidat za ovu franšizu. U velikoj meri to potvrđuje i lakoća s kojom je usaglasila uslove, potpisala ugovor i počela saradnju s poljskim partnerima. Veru u dobar ishod nije mogla umanjiti ni pandemija koronovirusa pa ni izostanak putovanja u Poljsku i neposredni kontakt s davaocima franšize. Okolnosti su, jednostavno, zahtevale da se sve uradi onlajn.

U odnosu između davaoca i primaoca franšize najbitnije je da obe strane budu potpuno otvorene u komunikaciji. Sretna sam što je u ovom slučaju doista bilo tako. Svakodnevno smo bili „na vezi“, tako da sam i kompletnu obuku prošla onlajn. U suštini, bilo je isto kao da sam sedela u njihovoj kancelariji u Poljskoj, jedino što je nedostajala ta neposrednost, neposredan socijalni kontakt – kaže Bebić, dodajući da se u potpunosti mogla osloniti na njihovo iskustvo i primeniti ono što im se do sada najbolje pokazalo u praksi. – Mogla sam da postavljam najrazličitija pitanja, iz svih sfera poslovanja, tako da nijednog trenutka nisam imala osećaj da sam u ovome sama. Bili su spremni da pomognu, odgovore na pitanja, posavetuju što treba uraditi i kako se treba postaviti, bilo da se radi o poslu, tehničkim stvarima, marketingu, odnosu s klijentima... Zaista mogu reći da su pravi partneri! – ukazuje Bebić na kakvu je podršku davaoca franšize mogla da računa. 

Pre svega – onlajn školica

Prema prvobitnom ugovoru, primalac franšize bi trebalo da otvori školu (učionicu), u koju bi deca dolazila jedanput nedeljno. Pandemija je, međutim, i po ovom pitanju uticala na „promenu logike“, pa su davaoci franšize razmotrili Brankin predlog i na kraju je podržali da radionice za sada organizuje – onlajn.

Razmišljala sam da ako ijednu aktivnost dete može raditi onlajn, onda nema potrebe fizički otvarati učionice – kaže ona. – Svesni smo da deca i inače provode dosta vremena na kompjuteru i internetu, ali da su često izložena sadržajima koji im ne daju nikakvu vrednost. Na ovaj način, radiće ono na što su naviknuti, ali će dobiti kvalitetnu aktivnost koja im može višestruko koristiti – kaže Bebić.

S druge strane, s onlajn kursevima imamo puno veću mogućnost približiti programiranje deci iz svih krajeva Hrvatske, posebno deci na ostrvima. Bitno je da se kvalitet nastave ovim neće promeniti – i dalje će deca raditi u malim grupama, i dalje će to biti nastava s individualnim pristupom, a radionice će voditi naši kvalifikovani „super učitelji“ – naglašava Bebić.

Budući da je potpisala ugovor o master franšizi, naša sagovornica kaže da ona može, ali da nema izričitu obavezu da traži nove primaoce franšize na hrvatskom tržištu. S davaocima se za sada dogovorila da narednih godinu dana radi sama te da njena onlajn škola bude jedina u Hrvatskoj. – Barem dok se posao u potpunosti ne uhoda i dok ne skupim dovoljno znanja da nekog drugog mogu uvesti u posao – dodaje ona.

Zašto je dobro postati „div kodiranja“?

Kad razmišlja čime će se Coding Giants najpre izdvojiti u odnosu na ostale škole ovog tipa, naša sagovornica kaže da je prednost poljskog koncepta što imaju puno kurseva koji se pohađaju „postupno“. – To znači da se veliki broj kurseva nastavlja na prethodni.  Recimo, Coding Giants u Hrvatskoj kreće sa četiri osnovna, početna nivoa, po jednim za svaku od četiri starosne grupe polaznika, a ponuda će se simultano širiti kako deca budu završavala koji nivo kursa – objašnjava Bebić  i dodaje da Coding Giants može ponuditi i do 20-30 kurseva, ali da se ponuda neprekidno menja, dopunjava, prilagođava i polaznicima i trenutnim trendovima i potražnji.

Kao i svaki preduzetnik koji započinje novu priču, pažljivo je osluškivala puls tržišta. Odmah je uvidela da u Hrvatskoj nedostaje ovakvih škola programiranja. Uglavnom su, kako primećuje, zastupljene školice „kombinovanog“ tipa koje se baziraju na STEM programima i robotici, i sve su, za razliku od Coding Giants-a, zadržale praksu držanja kurseva u učionici. – Gotovo da nema škola koje nude čisto kodiranje i koje su u potpunosti prešle na onlajn nastavu. To svakako može biti naša prednost. Ali, konkurencija treba da postoji, jer što nas više ima, više će se dizati svest o potrebi edukacije na polju digitalnih veština. To su, jednostavno, veštine za 21. vek koje bi svako dete trebalo da nauči i savlada – smatra Branka Bebić. 

Planirano je da prva grupa polaznika u Hrvatskoj počne s nastavom 27. februara. Bebić naglašava da će pre toga biti organizovane i dve besplatne radionice, 20. i 21. februara, gde će sva zainteresovana deca od 7 do 19 godina iz prve ruke moći da vide kako izgledaju časovi programiranja u Coding Giants-u i tako zavire u svet izrade igrica, mobilnih aplikacija i veb-stranica.


Programiranje za decu je podjednako važno kao čitanje ili računanje / Škola programiranja Coding Giants prenosi deci znanja koja će ih potencijalno pripremiti za karijeru na polju informacionih tehnologija