Bez zastoja za sektor edukacije

Obrazovanje je ulaganje u budućnost dece
Obrazovanje je ulaganje u budućnost dece / Na tržištima ovog regiona se tek očekuje intenzivan razvoj kvalitetnog privatnog obrazovanja, a franšize sa dokaznim konceptima i rezultatima mogu da budu deo rešenja
Ponedeljak
15.03.2021.
Franšize iz oblasti edukacije dece nastavile su da šire svoje mreže i tokom pandemije. Nekoliko sistema je potpisalo franšizne ugovore i pokrenulo poslovanje i u zemljama ovog regiona.
 

Kanadski obrazovni sistem Maple Bear, koji donosi najbolje prakse kanadske bilingvalne nastave i metodologije podučavanja, potpisao je početkom ove godine prvi franšizni ugovor sa primaocem franšize iz Srbije. Prema za sada dostupnim informacijama iz sedišta Maple Bear-a za područje Centralne i Istočne Evrope, planirano je da franšizni partner iz Srbije započne poslovanje u septembru 2021. otvaranjem vrtića u Beogradu.

Kupovinom jedne licence Maple Bear-a, da podsetimo, primalac franšize dobija pravo da otvori sve „formate“ obrazovnih ustanova – od vrtića do srednje škole. Prema uspostavljenoj praksi sistema, primaocima Maple Bear franšize se preporučuje da upravo krenu od predškolske ustanove, a da u kasnijim fazama razvoja rade na otvaranju osnovnih i srednjih  škola.

Osim vrtića koji će tokom ove godine biti otvoren u Beogradu, Maple Bear u regionu Srednje i Istočne Evrope već ima nekoliko obrazovnih ustanova u Bugarskoj, Rumuniji i Albaniji. Na globalnom nivou, Maple Bear je prisutan u više od 20 zemalja, ima više od 400 obrazovnih ustanova, koje pohađa više od 40.000 đaka.

*

Hrvatskom franšiznom sistemu Tinker Labs, koji počiva na inovativnom vanškolskom programu učenja nauke, tehnologije, inženjerstva, umetnosti i matematike (STEAM), tokom ove godine su se pridružila još tri nova franšizna centra. Tako su, pored škola u Osijeku, Slavonskom Brodu, Zagrebu, Rijeci, Varaždinu i Našicama, za decu otvoreni obrazovni centri u Čakovcu, Splitu i Đakovu.

Na internacionalnom planu, Tinker Labs od ove godine ima i primaoca master franšize u Srbiji, koji će preneti i implementirati koncept te razvijati mrežu škola na ovom tržištu.

*

Početkom ove godine, škola programiranja za decu Coding Giants iz Poljske dobila je franšiznog partnera u Hrvatskoj. Prvu onlajn školu na ovom tržištu, vlasnica master franšize je pokrenula krajem februara 2021.

*

Pored toga što posluje u svim zemaljama bivše Jugoslavije, franšizni sistem „Škola brzog čitanja i mudrog učenja” iz Srbije od ove godine, preko primaoca master franšize, ulazi i na tržište Mađarske.