Sandra Bilić-Kandić, primalac master franšize za tržišta Srbije i Crne Gore / „Otvaranjem Tinker Labs-a donosimo na tržište koncept koji je inovativan, moderan i, pre svega, potreban!“
Utorak
07.09.2021.
Raditi s decom i uživati u poslu kojim se bavite bilo je ispunjenje snova, kaže Sandra Bilić-Kandić, primalac master franšize edukativnog koncepta Tinker Labs. Jedan od glavnih ciljeva joj je da podeli svoje iskustvo i proširi franšiznu mrežu škola širom Srbije i Crne Gore.
 

Iskustvo pokazuje da je izuzetno mali broj ljudi koji će reći da su u potpunosti zadovoljni onim čime se bave. Činjenica je da se u poslu teško može uživati ako to nije vezano za naša najiskrenija interesovanja i strast – strast koju smo, u svom najčistijem obliku, osećali dok smo se nesmetano igrali, zabavljali i maštali kao deca.

Kad je i sama razmišljala o svom životnom putu, Sandra Bilić-Kandić kaže da se pri izboru profesije možda više vodila praktičnim razlozima nego „unutrašnjim glasom“. Nije, stoga, bilo neobično kada je, posle određenog vremena i svega što je postigla, poželela da promeni posao. Znala je da sada želi raditi nešto inspirativno, u čemu će uživati i što će pomoći drugima da pronađu svoj put.

Zanimljivo je da po ovom pitanju dosta mojih prijatelja i ja delimo gotovo isto iskustvo. Uradili sve ono što se od nas očekivalo: završili smo fakultete, našli dobre poslove s dobrim beneficijama, postigli maksimum i napredovali koliko se u tim branšama može napredovati, a onda, posle 10-15 godina, shvatili da nas rad u korporaciji i rad za drugoga više ne ispunjava. Iako smo po svim društvenim merilima bili uspešni i ostvareni – više nismo osećali strast. I to je bio jasan znak da je vreme da potražimo nešto novo – započinje svoju preduzetničku priču Sandra Bilić-Kandić.

Na tom putu, ispostaviće se da je poznanstvo sa Alanom Matom Orlićem bilo presudno.

Od igre preko strasti do svrhe

Kada se nakon školovanja u Americi, gde je doktorirao filozofiju i istoriju umetnosti, Alan Mate Orlić vratio u Hrvatsku, shvatio je da na tržištu nedostaje inovativnih vanškolskih aktivnosti za decu. Sam je osmislio i pokrenuo Tinker Labs, projekat eksperimentalnih radionica za decu od 4 do 12 godina. Ideja je bila da se kroz igru i razne zabavne i praktične opite deca uveduu svet prirodnih nauka, tehnike, matematike, inženjerstva, ali i umetnosti. Radionice su privlačile polaznike ne samo zbog edukativnog sadržaja i zanimljivog pristupa oblasti STEAM-a, već i zbog toga što su deci otkrivale šta ih istinski zanima i u kojoj im to oblasti leži strast. Saznanje utoliko vrednije što su deca kasnije, kroz formalno školstvo, lakše mogla da se usmere i ljubav prema određenoj oblasti ili profesiji pretoče u svoju svrhu.

Prvi Tinker Labs otvoren je 2016. u Osijeku, a već nakon prve godine rada, bilo je jasno da je potreba za jednim ovakvim konceptom ogromna i da prevazilazi granice lokalnog tržišta. Orlić je,stoga, pronašao partnera kojem je prodao master prava za širenje franšize na teritoriji Hrvatske, dok je sam nastavio da vodi centar u Osijeku, radi na razvoju novih programa i internacionalnoj promociji koncepta.

Danas, sa franšizom dostupnom širom regiona, 16 Tinker Labs centara posluje u Hrvatskoj, tri u Severnoj Makedoniji, jedan u Bosni i Hercegovini, dok će od septembra ove godine tri centra raditi i u Srbiji.

Edukacija – biznis i misija

Master franšizu za tržišta Srbije i Crne Gore preuzela je2020. upravo Sandra Bilić-Kandić. Koncept koji je osmislio i razvio Alan Mate Orlić savršeno se uklapao u viziju onoga što je želela da radi, potvrđuje ona. Pogotovo što je i kao roditelj bila svesna ograničenja tradicionalnog školskog obrazovanja, ali i revolucije koju bi jedan ovakav program uneo u oblast vanškolske edukacije.

Sa Alanom se poznajemo odranije i još od 2015. pričamo o ovom projektu. Kada smo konačno potpisili ugovor i uzeli master franšizu, ja sam, s jedne strane, dobila priliku da pokrenem biznis koji će nam obezbediti bezbolnu tranziciju iz korporativnog sveta u svet preduzetništva, a s druge – posao u kojem ću neizmerno uživati i u koji iskreno verujem. Sigurna sam da pokretanjem Tinker Labs-a, u Srbiju donosimo koncept koji je inovativan, moderan i, pre svega, potreban – kaže Sandra Bilić-Kandić.

Moderno, zanimljivo, praktično

TinkerLabs nudi jedinstven vanškolski program kojim se podstiču inovativnost i razvoj samopouzdanja kod deteta. Kroz igru i zabavne eksperimente, deca uče o prirodnim naukama (biologiji, hemiji, fizici), tehnologiji (programiranju), inženjerstvu (robotici), umetnosti i matematici.

Prvi stepen TinkerLabs piramide je kurs TinkerTots, uz naredni napredniji kurs TinkerTots Plus. Predviđen je za učenike predškolskog uzrasta, od 4 do 6 godina starosti, a obuhvata nastavu koja se održava jedanput nedeljno po 45 minuta. Učenici na ovom kursu dobijaju osnove iz STEAM oblasti na zabavan način, uz mnoštvo eksperimenata i praktične nastave, ali i vežbaju grafomotoričke sposobnosti.

Kurs Tinker Town (i njegov par Tinker Town Plus) osnovni je kurs TinkerLabs koncepta i predviđen je za učenike školskog uzrasta od 6 do 10 godina. Na ovom kursu, koji traje 60 minuta nedeljno, učenici se upoznaju s različitim zanimanjima iz STEAM spektra.

Treća stepenica je Tinker World (i naredni Tinker World Plus), namenjen deci od 8 do 12 godina. Ovaj kurs, u trajanju od 75 minuta nedeljno, učenicima iz nedelje u nedelju otkriva i istorijsko-geografski kontekst najpoznatijih otkrića iz istorije čovečanstva, kao i naučnice i naučnike koji su za ta otkrića zaslužni.

Franšizna mreža raste

Budući da je primalac master franšize, Sandra Bilić-Kandić preuzima obavezu da na tržištima Srbije i Crne Gore razvije čitavu mrežu franšiznih jedinica. Kaže da samo u Srbiji ima potencijala za 40 Tinker Labs škola. Zbog toga je od samog početka bila fokusirana na promociju koncepta i pronalaženje pojedinačnih primalaca franšize – preduzetnika koji su zainteresovani za edukaciju dece i koji u Tinker Labs-u vide idealnu priliku za pokretanje sopstvenog posla, objašnjava ona.

Tako je prvi Tinker Labs otvoren u oktobru 2020. u Beogradu, u okviru jednog privatnog dečijeg boravka na Vračaru. Vlasnici te franšizne jedinice, praktično, ove godine upisuju drugu generaciju polaznika. Pored toga, od septembra ove godine, još dva franšizna centra otvoraju vrata polaznicima iz Beograda – Tinker Labs Senjak i Tinker Labs Cvetni trg na Vračaru.

I ja, kao primalac master franšize, planiram da otvorim svoj Tinker Labs u Novom Sadu. Iako je sve bilo spremno za početak ove školske godine, otvaranje smo ipak pomerili za septembar 2022. Jedini razlog je što nam se rodilo treće dete – kaže kroz smeh Sandra. – Smatram da čovek, šta god da radi, treba tome da se u potpunosti posveti. U ovom trenutku, dok je sinčić još uvek mali, više ću vremena provoditi s porodicom, a od sledeće godine će već biti mnogo lakše da se posvetim i radu u centru – objašnjava ona.

Ova okolnost, međutim, nije je omela da aktivno radi na pronalaženju i regrutovanju novih franšiznih partnera. Kandidati se svakodnevno javljaju iz svih krajeva Srbije i Crne Gore. Upravo procenjuje mogućnost saradnje sa zainteresovanima iz Kraljeva i Novog Pazara, a sastanci je čekaju i sa potencijalnim primaocima iz Budve, Kotora i Podgorice. Prema zacrtanim ciljevima, sledeće godine bi u Srbiji trebalo da bude sedam-osam škola.

Kako otvoriti Tinker Labs?

Ni prethodno iskustvo ni neko određeno obrazovanje nisu presudni pri izboru primalaca franšize, kaže Sandra. Naglašava, međutim, da kod kandidata žele da vide i ljubav prema podučavanju i preduzetnički duh – što čini „idealnu kombinaciju“.

Iskustvo iz oblasti edukacije svakako je prednost, ali to ne treba da bude prepreka za sve druge ljude da se jave za franšizu. Nama je mnogo bitnije da to bude osoba koja je pronašla u sebi ljubav prema podučavanju dece i koja razume slogan i misiju Tinker Labs-a: kroz igru do strasti, od strasti do svrhe! – objašnjava ona.

– Iako iskustvo u vođenju biznisa nije neophodno, vrlo je važno da primalac bude preduzetna osoba, da je vična u prodaji i odnosu s ljudima – jednostavno, da ima osećaj za biznis – kaže Sandra Bilić-Kandić i dodaje da, na osnovu ličnog iskustva, može reći da je ova franšiza idealna i za osobe koje traže način da iz korporativnog sveta pređu u preduzetništvo.

Kandidati koji se dokažu kao poželjni primaoci franšize i zvanično postaju deo sistema nakon potpisivanja ugovora i obuke. Njihova prva obaveza će biti da pronađu odgovarajući prostor za školu Tinker Labs-a. U idealnom slučaju, kako kaže naša sagovornica, to treba da budu zasebni objekti ili lokali od najmanje 50 kvadrata. U franšiznoj mreži, međutim, imaju i vrlo uspešne primere „simbioze“, gde se radionice Tinker Labs-a organizuju u prostorijama postojećeg vrtića (Zagreb) ili dečijeg boravka (Beograd). U oba slučaja, primalac će „iz centrale“, kao vid podrške davaoca franšize, dobiti kompletan brending program, uređenje po standardima franšize, kao i kompletan spisak opreme i materijala potrebnog za izvođenje nastave i eksperimenata. – Deo opreme dobijaju i od nas, deo sami nabavljaju. Bitno je da će za sve što im je potrebno dobiti detaljna uputstva, tačne opise i specifikacije – kako bi svaki eksperiment bio uspešan – precizira Bilić-Kandić.

U franšizni paket takođe ulaze svi nastavni materijali i priručnik za predavače (Teacher's Guide). – To je, takoreći, naša Biblija, naš najvredniji know-how, budući da sadrži metodologiju nastave i sva detaljna objašnjenja i smernice za izvođenje eksperimenata – kaže Sandra.

Pošto će proći detaljnu obuku tokom koje će biti osposobljen za izvođenje planiranih nastavnih jedinica i eksperimenata, očekuje se da primalac franšize bude uključen u rad centra i kao predavač. – Naravno, sa rastom broja dece, moći će da zaposli i nove predavače – kaže Bilić-Kandić.

Praksa pokazuje da jedna škola može da pokrije potrebe tržišta od 50.000 stanovnika. Veliki gradovi su, stoga, teritorijalno podeljeni na više „franšiznih“ celina, što znači da će biti prostora za više primalaca. U gradovima sa manjim brojem stanovnika, biće dovoljna jedna škola.

Jedinstven program i dobra poslovna prilika

Dosadašnje iskustvo pokazuje da se kandidati za franšizu javljaju jer su, pre svega, bili privučeni inovativnim programom Tinker Labs-a, kaže Sandra Bilić-Kandić. Kad su i sami kretali u ovu priču, bili su oduševljeni edukativnim materijalima i načinom na koji su se deca upoznavala sa tracionalno teškim konceptima iz matematike, inženjerstva, fizike, hemije, robotike… – Poenta je, zapravo, da dete sve vreme uči kroz neposredan, praktičan rad i zabavne eksperimente. I to je najveća prednost Tinker Labs-a. Naši časovi nisu zamišljeni kao klasična predavanja niti se svode na puko prenošenje informacija. Mi pružamo doživljaj! – objašnjava Bilić-Kandić.

U okviru jednogodišnjeg kursa deca dobiju 40 doživljaja, iz različitih oblasti. Radi se u malim grupama do desetoro dece, a cilj je da se u svakom detetu probuditi kreativnost, želja da uči, razmišlja, mašta, eksperimentiše, dolazi do odgovora i rešenja. Zanimljivo je da se određeni naučni pojmovi i pojave, sa kojima se đaci obično sreću tek u petom, šestom ili sedmom razredu, u Tinker Labs-u obrađuju s decom u predškolskom i nižem školskom uzrastu. I sve to bez teških, apstraktnih objašnjenja ili pritiska.

Osim toga – naglašava Sandra Bilić-Kandić – mi pružamo i mogućnost da dete tokom tih šest godina našeg programa otkrije i u kojoj je oblast dobro, šta ga to interesuje i pokreće, gde je njegova strast. A to je možda najlakši put do spoznaje čime bi jednog jednog dana trebalo da se bavi. S aspekta roditelja kome je stalo da njegovo dete pronađe svoj san i svoju svrhu – ta spoznaja nema cenu – kaže naša sagovornica.

Ovo je ujedno i garancija da primaoci franšize Tinker Labs-a neće imati problema sa upisom dece. Prema iskustvu iz postojećih centara, broj novih upisa iz godine u godinu raste. Statistika pokazuje da se, uz veliki broj novih polaznika, u narednu godinu (novi nivo kursa) upiše 80% dece iz prethodne godine. – Vidimo da kod drugih franšiza i nije baš tako. A da je ovo zaista dobra poslovna prilika, možda dovoljno govori i činjenica da nema nikog ko je krenuo sa ovim poslom a da nije uspeo!– ističe Bilić-Kandić.

Dobru statistiku ne remeti čak ni činjenica da se, za razliku od drugih edukativnih koncepata, časovi u Tinker Labs-u održavaju jednom nedeljno. – Često nas pitaju zašto je to tako. Da se ovde radi o učenju stranog jezika ili karateu, svakako bi bilo idealno da dete vežba što više, jer to poboljšava veštine. Međutim, u Tinker Labs-u, kako smo već pomenuli, deci se pruža doživljaj – jedno složeno iskustvo kojem treba dati vremena da se „slegne“, iskristališe u umu deteta. Za tih sedam dana, dete razmišlja, analizira, polako usvaja šta su to radili na prethodnom času – objašnjava naša sagovornica.

Sigurnost uz franšizu

Ljudima koji u ovom trenutku razmišljaju o promeni ili pokretanju sopstvenog biznisa može poručiti da, najpre, pogledaju šta od franšiza postoji na tržištu – a pogotovo šta nudi Tinker Labs. – Nama je franšizing poslužio kao most, kao bezbedan prelaz iz jednog u drugi posao. Pre svega, jer ništa nismo morali da osmišljavamo sami. Otišla sam u Hrvatsku, videla kako koncept funkcioniše, dobila know-how i način na koji taj model treba implementiratina tržište. Imamo utisak da radimo 10% od onoga koliko bi neko radio da je počinjao „od nule“. Ovo je franšiza osmišljena po principu „ključ u ruke“– kaže Sandra Bilić-Kandić.

Primalac franšize, dodaje ona, ne mora da bude angažovan puno radno vreme u Tinker Labs-u, barem ne u početku. Možda će moći da ga kombinuje i s nekim drugim, postojećim poslom. –Ovo će, međutim, biti posao u kojem ćete zaista uživati: počinjete s tri-četiri sata dnevno, radite s decom. Kada dođete do toga da radite osam-devet sati dnevno, to već znači da imate 100 upisanih učenika i zaposlenog učitelja. Posao u tom trenutku postaje toliko profitabilan da primalac franšize zarađuje skoro na nivou generalnog direktora u Srbiji – i može sebi priuštiti da se bavi samo Tinker Labs-om – kaže Sandra Bilić-Kandić.


Dobro došli u franšiznu porodicu / Na obuci s primaocima franšize i predavačima Tinker Labs-a u Srbiji