Fetućinima do slave
"Il Vero Alfredo" želi da i u zemlje ovog regiona prenese kvalitet i duh čuvenog restorana i pronađe lokalne partnere - primaoce franšize.
Recept za fetućine s "duplom merom maslaca" i parmezanom, nastao je sticajem okolnosti, još davne 1908. godine. Kako je ostalo zapisano u porodičnoj istoriji, Alfredo Di Lelio, vlasnik malog restorana u Rimu, ovim jednostavnim jelom je okrepio svoju suprugu koja mu je upravo rodila naslednika. Priča kaže da žena ne samo da je sa zadovoljstvom pojela porciju Alfredovih fetućina nego je i predložila da ih uvrsti u jelovnik restorana. Maestosissime fettuccine all’Alfredo su postale zaštitini znak restorana "Il Vero Alfredo", a njihova popularnost nije ništa manja ni danas.
Začetak svetske slave vezuje se pak za posetu dve zvezde američkog nemog filma - Daglasa Ferbanksa i Meri Pikford. Provodeći medeni mesec u Rimu, bračni par je 1927. uživao u ovom originalnom specijalitetu i toploj dobrodošlici domaćina. U znak zahvalnosti, glumački par je Alfredu poklonio kašiku i viljušku od čistog zlata s vrlo laskavom posvetom: "To Alfredo the King of the noodles" (Alfredu, kralju rezanaca). Od tog doba, Maestosissime fettuccine all’Alfredo privlače goste iz celog sveta, a fotografije stotina slavnih ličnosti koje su do sada posetile restoran krase njegove zidove.
Više od jednog veka znanje i receptura se prenose sa generacije na generaciju. Danas, restoran vodi Ines Di Lelio, unuka Alfreda I, dok su specijaliteti, atmosfera i šarm ovog mesta postali jedan od simbola Rima. "Il Vero Alfredo" se, međutim, može naći i u Meksiku, Brazilu, Dubaiju i SAD-u (Njujork). Tradicija i kvalitet restorana se, kako kažu, može preneti i kroz franšizu. Preduzetnicima širom sveta je data prilika da posluju pod brendom slavnog italijanskog ugostitelja, a primaoci franšize se traže i u zemljama ovog regiona.
Vrhunski kvalitet kuhinje je ono što ih, pre svega, preporučuje. Primalac "Il Vero Alfredo" franšize zato može da računa na kompletan prenos znanja i obuku osoblja za rad u restoranu. Davalac uz to organizuje i lanac nabavke sastojaka od kojih se prave fetućini Alfredo, budući da insistiraju na proverenom i vrhunskom kvalitetu. Dizajn i ambijent franšiznog restorana bi u potpunosti prenosio duh restorana u Rimu i bio bi obogaćen autentičnim detaljima: fotografijama poznatih i slavnih, stolnjacima tipičnog dizajna, priborom za jelo...
Foto: Alfredo I, Alfredo II i Alfredo III
Primalac franšize može da bira između dva ponuđena formata: bara i restorana, a u zavisnosti od toga, biće određena početna investicija za pokretanje posla, kao i veličina i lokacija ugostiteljskog objekta.
Za više informacija o franšizi restorana Il Vero Alfredo pogledajte u našem Katalogu franšiza.
POGLEDAJTE ČLANKE
Spoj omiljenih ukusa
/13.01.2025.
Fabrika burger & pizza bar počeo je sa radom 2017. godine kao mali porodični biznis u Subotici. Vlasnici koncepta sada razmišljaju o širenju poslovanja kroz razvoj franšizne mreže.
Kako se od pilećih krilaca može napraviti dobar i profitabilan ugostiteljski biznis, a samim tim i perspektivna franšiza, objašnjava Zoran Videnović, vlasnik koncepta „Krilca i Pivce“ iz Niša
Američki lanac picerija Pizza Hut stiže u Hrvatsku, a u planu je otvaranje tri restorana u Zagrebu i Splitu.
Počelo je s proizvodnjom kraft piva. Danas je Točionica zaokružen ugostiteljski koncept. Osim što je poznata po pivu, burgerima i kafama, sada se pozicionira i kao sistem koji nudi franšizu.
Zagrebački fast-casual lanac Koykan World Food namerava da ubrza franšizni razvoj te kreće u kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
NAJČITANIJE
Definicija franšizinga
/12.10.2012.
Franšiza je oblik saradnje između nezavisnih preduzetnika. Davalac franšize nudi svoj "know-how" i brend, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primalaca franšize, koji tom naknadom stiču pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.
Posao se ne može pokrenuti bez ulaganja, a franšiza po tom pitanju nije izuzetak. Koje se to investicije tretiraju kao obavezne – kao ulaganja bez kojih se franšizna saradnja ne može zamisliti?
Peciva pekare Bata Lapi do sada su bila dostupna samo Leskovčanima. Lanac, međutim, odnedavno nudi franšizu svim zainteresovanima iz Srbije.
Franšizni sistemi mogu da se klasifikuju na različite načine i po različitim kriterijumima, ali se suštinski razlikuju prema vrsti znanja koja se prenose primaocima franšize (know-how), vrsti delatnosti ili načinu organizacije sistema.
Franšizing u oblasti maloprodaje naftnim derivatima je veoma razvijen u svetu. U Srbiji posluje nekoliko franšiznih lanaca benzinskih pumpi.
POPULARNO NA FORUMU
Mikro franšiza na rate
Kako stupiti u kontakt za FRANŠIZU, zainteresovana,
Belgijska poslastica u Beogradu
koji su uslovi za dibijanje fransize
Franšiza s ukusom cimeta
dobar dan. Da li neko zna kako nabaviti fransizu Cinabona za Srbiju?
„Ukusne krofne“ u Sarajevu
Interesuje me fransiza za Tasty Donuts&Coffee u Srbiji i koji su uslovi. Hvala
Mikro franšiza na rate
Da li ga ima u Srbiji..???
Otvoreni za nova tržišta
Ovo je super
U Burger Kingu kraljuje franšiza
Extra clanak
Belgijska poslastica u Beogradu
Belgijski vafli su nesto u cemu uzivam kad god putujem i ne samo u Belgiju :). tako mi je drago da su od skoro i u Beogradu. Bicu redovan gost ovih barova i favorit su mi sa...