Onlajn nastava „položila ispit“

Franšizna mreža raste / Trenutno, pod brendom Coding Giants (Giganci Programowania) u Poljskoj radi više od 100 škola. Gotovo polovina je u rukama primalaca franšize.
Sreda
10.06.2020.
Coding Giants, poljski franšizni lanac škola programiranja, namerava da otvori škole i u zemljama ovog regiona. Čemu ih je pandemija koronavirusa „naučila“ i kako to može biti prednost za buduće primaoce franšize?
 

Ne postoji oblast života na koju nije uticala pandemija koronovirusa. Situacija koja je sredinom marta, širom Evrope, nastala usled zatvaranja škola, bila je pravi ispit i za predavače i za đake. Praksa je pokazala da je danas, više nego ikad, potrebno preispitati ustaljene obrasce podučavanja, koliko je važno uvesti onlajn nastavu i razviti efikasnu komunikaciju s učenicima „na daljinu“. Kako ističe Radoslav Kuleša, jedan od osnivača škole programiranja Coding Giants iz Poljske, edukacija posle koronavirusa neće više biti ista.

Pandemija će svakako uticati na dalji razvoj sektora edukacije. Mnogo nam se roditelja javilo i potvrdilo da su bili oduševljeni našom onlajn nastavom, iako su prethodno sumnjali u njenu smislenost ili su je direktno odbijali. Naravno, mnoge pristalice klasičnog načina učenja jedva čekaju da se vrate u škole, ali onlajn nastava donosi mnoge druge prednosti. Učenici, recimo, ne moraju nigde da putuju, mogu da koriste onlajn alate za učenje na svojim kompjuterima. To, u kombinaciji s kvalitetnom nastavom, uticalo je na rast interesovanja za onlajn kursevima, sa strane naših učenika i njihovih roditelja  – objašnjava Kuleša.

Iskoristiti pronađeni potencijal

Trenutna situacija, smatra Kuleša, odlična je prilika da se usvoje i uvedu onlajn edukativni alati koji su se dosada pokazali uspešnim u nastavnom procesu. Zbog brzog razvoja tehnologije i nauke, nastavni planovi i programi za njihovo sprovođenje moraće da prođu kroz određene promene, kaže on.

Iskustvo iz poslednjih meseci nam je pokazalo da u onlajn nastavi ima puno potencijala, ali da nisu svi bili spremni za ovu transformaciju niti da su to uradili valjano. Ovakav način rada zahteva da se, pre svega, predavači osposobe i nauče kako da efikasno koriste ponuđene onlajn alate. S druge strane, niko nije ni mislio da će uvođenje onlajn nastave biti brzo i jednostavno. Mi smo, recimo, imali plan da uvedemo onlajn predavanja najranije u oktobru, a na kraju smo to uspeli i u martu. Prve časove smo održali samo 10 dana po službenoj objavi o zatvaranju škola u Poljskoj – kaže Radoslav Kuleša.

Da je prelaz na onlajn nastavu bio uspešan, potvrdila je i većina polaznika ove škole programiranja koji su ocenili da su kursevi „na daljinu“ bili isto toliko dobri, pa čak i bolji od klasičnih predavanja u učionici.

Prednost i za primaoce franšize

Hoće li ovo iskustvo biti korisno i kad Coding Giants krene s razvojem mreže na drugim tržištima? Kuleša smatra da će razvijena i testirana onlajn platforma za nastavu „na daljinu“ upravo biti jedna od konkurentskih prednosti za Coding Giants. Tržište privatnih škola programiranja nezaustavljivo raste, a situacija kao što je aktuelna pandemija koronavirusa pokazuje da mali biznisi treba da budu spremni za sve neizvesniju budućnost, kaže on. 

Budući primalac franšize Coding Giants-a neće, pak, nužno morati da ima iskustva iz oblasti IT-a. Iako će to, svakako, biti prednost. Menadžersko iskustvo je daleko važnije, ističe Kuleša. – Ako primalac franšize ne bude imao iskustva iz oblasti informatičkih tehnologija, tu smo mi da pomognemo oko svih tehničkih i kadrovskih pitanja. Obučićemo ga kako i gde da traži odgovarajuće predavače. U praksi, primalac franšize samo treba da postavi oglasa za zapošljavanje i da prikupi pristigle biografije. Mi ćemo pomoći pri odabiru i obuci kandidata za predavače. Pored toga, primalac će s naše strane dobiti i sav potrebni know-how, edukativni i marketinški materijal, kao i pristup CRM sistemu – kaže Radoslav Kuleša.

Ko se odluči za kupovinu franšize Coding Giants-a, trebalo bi da obezbedi oko 6.000 evra, što se računa kao početna investicija koja pokriva naknadu za licencu, opremu i uređenje prostora. Davaoci franšize iz Poljske procenjuju da za opremu treba izdvojiti oko 700 evra, ali u investiciju treba dodati i troškove nabavke laptop računara za polaznike. Uz to, primalac franšize treba da pronađe lokal ili prostor od najmanje 30m2 u kojem bi se održavali kursevi. Tokom franšizne saradnje plaća se i redovna tekuća naknada, koja može biti određena kao fiksna mesečna naknada ili kao mesečna provizija od prihoda škole.

Investicija za master franšizu je nešto veća i predmet je pregovora s davaocem franšize, budući da njena cena zavisi od veličine teritorije (tržišta) za koju se odobrava.


Razvijena onlajn nastava kao prednost / „Iskustvo iz poslednjih meseci nam je pokazalo da u onlajn nastavi ima puno potencijala, ali da nisu svi bili spremni za ovu transformaciju niti da su to uradili valjano. Ovakav način rada zahteva da se, pre svega, predavači osposobe i nauče kako da efikasno koriste ponuđene onlajn alate“, Radoslav Kuleša, jedan od osnivača škole programiranja Coding Giants iz Poljske